Svědectví z Antarktidy a příběh horníka-programátora oslovily porotu na jihlavském festivalu nejvíce

Filmy Bílá na bílé, Lotyšští kojoti a Nová šichta považují porotci Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě za letošní nejlepší dokumentární snímky. Cenu za přínos světové kinematografii dostal čínský umělec Aj Wej-wej.

Cenu pro nejlepší český dokumentární film získala v Jihlavě Nová šichta režiséra Jindřicha Andrše – příběh horníka, který se ve věku padesáti let po propuštění z dolu snaží rekvalifikovat na programátora. Podle porotců je snímek natočen bez předsudků a zlehčování. „Přibližujeme se postavě a jejímu prostředí natolik blízko, že promění nejen nás, ale i autora samotného,“ konstatovala porota.

Za nejlepší dokument ze střední a východní Evropy považují porotci snímek Lotyšští kojoti režiséra Ivarse Zvedrise. Nejlepším světovým dokumentem se potom na jihlavském festivalu stala česko-slovenská koprodukce Bílá na bílé slovenské režisérky Viery Čákanyové. Jde o videodeník z polské antarktické stanice. „Jedná se o velmi upřímný, odvážný a inspirační film. Film nám ukazuje, jak těžké a téměř nemožné je natočit film sám o sobě,“ uvedli porotci.

Nejlepším debutem označil festival portugalský dokument Tiaga Siopy nazvaný Duchové: Dlouhá cesta domů. Za nejlepší experimentální dokument potom porota považuje australsko-novozélandský film Jsme bez od S. J. Ramira. Cenu za nejlepší krátký dokumentární film potom získal snímek První narozeniny po apokalypse od Faraha Hasanbegovice. Ve studentské soutěži zaujal porotu nejvíce film Čas je od Zaura Kourazova.

Festival Ji.hlava udělil ceny (zdroj: ČT24)

Pořadatelé připravovali od jara několik variant, jak by mohl jihlavský festival letos proběhnout, nakonec jej museli uskutečnit on-line. Vyhlašování sice uskutečnili v jihlavském domě kultury, ale bez přítomných diváků. I přes změněnou formu se podle ředitele festivalu Marka Hovorky podařilo udržet komunitního ducha festivalu.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ocenil, jak se festival své virtuální podoby chopil. „Všiml jsem si, že děláte hybridní festival a že jste přešli do virtuálního světa s lehkostí, se kterou se to asi málokomu v letošním roce povedlo,“ vzkázal pořadatelům při udílení cen.

Festival vyhlášením cen neskončil, potrvá ještě týden, během kterého mohou akreditovaní diváci vidět filmy z letošního ročníku.