Nechtěli jsme, aby byly moc „žbirkovské“, říká David Žbirka o Posledných vecech svého otce oceněných čtyřmi Anděly

Rozhovor s Davidem a Kateřinou Žbirkovými (zdroj: ČT24)

Čtyři Anděly obdrželo při vyhlašování výročních hudebních cen album Posledné veci Mira Žbirky. Slovenský zpěvák s britskými kořeny a adresou v Česku loni náhle zemřel, hudební ocenění za něj in memoriam převzali jeho manželka Kateřina Žbirková a syn David. „Atmosféra na Andělech byla přející, muzikantská, nečekal jsem ale, že proměníme všechny čtyři nominace. Vlastně jsem ani nečekal původně, že budou čtyři nominace,“ přiznává David. S otcem, po němž zdědil muzikantský talent, na desku nazpíval oceněný singl Nejsi sám, slyšet je na ní v partech pro bicí a kytaru a nahrávku produkčně dokončoval.

„Byly to smíšené emoce. Na jednu stranu jsme byli rádi, že se to podařilo, na druhou stranu nám bylo líto, že tam Meky není,“ sdílí Kateřina Žbirková pocity, které ji při slavnostním vyhlašování vítězů cen Anděl provázely.

David Žbirka navíc vedle převzetí sošek během večera zazpíval – za doprovodu někdejší kapely Mira Žbirky – singl roku 2022 Nejsi sám. Na albu je tato píseň duetem otce a syna, i když původně to tak být nemělo.

„Když jsme desku připravovali a pracoval jsem na této písničce, provizorně jsem ji nazpíval, abychom věděli, jak bude vypadat v aranži, kterou jsem vymyslel. Pak se plánovalo, že se přezpívá s nějakou zpěvačkou jako klasický duet,“ popisuje David.

Z hledání zpěvačky nakonec sešlo, naopak ponechat skladbu v interpretaci otce a syna Žbirkových se ukázalo jako dobrý nápad. David už dříve uvedl, že text vnímá jako výpověď o chvílí, kdy člověk potřebuje někoho po své boku. Videoklip k písni vznikl z rodinného videoarchivu.

Krásné i smutné

Podobně neplánovaně se David dostal k produkci alba Posledné veci. „Byla to první deska, kterou jsem produkoval pro někoho jiného,“ přiznává David, sám muzikant a skladatel. „Nejtěžší bylo se naučit pracovat s různými polohami, v nichž táta skládal, a žánry, které by se k písničkám hodily. Byla to velká škola,“ oceňuje. Původně vystudoval film, režíroval mimo jiné několik videoklipů svého otce.

Snahou podle Davidových slov bylo posunout zvuk novinky jiným směrem od předchozích desek. „Aby každý song byl pojatý jinak, než by se dalo očekávat, takže jsme vynechali písničky, které nám přišly moc ‚žbirkovské‘, i když i to na desce je, ale chtěli jsme, aby to mělo modernější sound,“ shrnul. David album dokončoval společně se svým spolupracovníkem Patrickem Jamesem Fitzroyem v londýnských studiích Konk.

Producentskou roli už od začátku v projektu zastávala Kateřina Žbirková. Vdova po zpěvákovi přiznává, že dokončování alba po Žbirkově smrti bylo pro ni i syna těžké. „Ale myslím, že mi to i pomohlo překlenout dobu bez Mekyho, že jsem s ním duševně pořád byla,“ přiznává zároveň.

Rodinná spolupráce pokračovala nedávno při přípravě videoklipu k písni Jako Boh. Natáčel se částečně v pražské Lucerně, kde se Žbirka se svou ženou seznámili. „Je to krásné i smutné,“ říká Kateřina Žbirková, která se v klipu také objeví.

Kniha ukáže Mekyho pohledem jeho ženy

O své vzpomínky by se ráda podělila rovněž s Mekyho fanoušky. Vznikne kniha na základě rozhovorů, které s Kateřinou Žbirkovou vede novinář Honza Vedral, mimo jiné autor Žbirkovy biografie Zblízka. „Dohodli jsme se, že uděláme můj pohled na Mekyho, i na věci, které se udály,“ naznačila. Publikace by měla vyjít zřejmě na podzim.

David Žbirka žije v Londýně, kde hraje se svou kapelou Sunbrella, české publikum mohlo jeho produkci slyšet třeba loni na pražském festivalu Metronome. Do nahrávání alba Posledné veci se David zapojil i jako bubeník a kytarista.

„Skáču sem a tam podle věcí, které mi přijdou pod ruce. Když táta vymyslel projekt, do kterého mě chtěl angažovat, tak jsem podle toho přeskočil z hraní na bicí na režii – a dělám to tak doteď,“ říká on o svých plánech.

Posledné veci vynesly Mekymu Žbirkovi in memoriam Anděly za album, skladbu a slovenské album a také sošku pro sólového interpreta roku 2022. Aktuální ročník tak ovládlo největším počtem ocenění.