TÉMA

David Žbirka

Metronome Prague vyhlíží Jamiroquai. Žbirku ukáže v alternativním světle

Po včerejším zahajovacím koncertu ve čtvrtek naplno startuje festival Metronome Prague. Areál na Výstavišti Praha se otevřel ve čtvrtek v 16 hodin. Program čítá mezinárodní hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Aurora, Editors nebo M83, vystoupí ale i řada českých hudebníků.
22. 6. 2023|

Nechtěli jsme, aby byly moc „žbirkovské“, říká David Žbirka o Posledných vecech svého otce oceněných čtyřmi Anděly

Čtyři Anděly obdrželo při vyhlašování výročních hudebních cen album Posledné veci Mira Žbirky. Slovenský zpěvák s britskými kořeny a adresou v Česku loni náhle zemřel, hudební ocenění za něj in memoriam převzali jeho manželka Kateřina Žbirková a syn David. „Atmosféra na Andělech byla přející, muzikantská, nečekal jsem ale, že proměníme všechny čtyři nominace. Vlastně jsem ani nečekal původně, že budou čtyři nominace,“ přiznává David. S otcem, po němž zdědil muzikantský talent, na desku nazpíval oceněný singl Nejsi sám, slyšet je na ní v partech pro bicí a kytaru a nahrávku produkčně dokončoval.
17. 4. 2023|

Nejsi sám, utěšuje první singl z posledního alba Mira Žbirky

Když zpěvák Meky Žbirka loni v listopadu nečekaně zemřel, měl rozpracované nové album. Desku produkuje Žbirkův syn David, nahrávku s názvem Posledné veci dokončuje v londýnském studiu Konk. Zpívá také v prvním, česko-slovenském singlu Nejsi sám, videoklip k němu vznikl z rodinného videoarchivu.
28. 2. 2022|