Metronome Prague vyhlíží Jamiroquai. Žbirku ukáže v alternativním světle

Po včerejším zahajovacím koncertu ve čtvrtek naplno startuje festival Metronome Prague. Areál na Výstavišti Praha se otevřel ve čtvrtek v 16 hodin. Program čítá mezinárodní hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Aurora, Editors nebo M83, vystoupí ale i řada českých hudebníků.

Festival na Výstavišti Praha do neděle nabídne osm desítek koncertů, dvakrát více než loni. Návštěvníci si budou moci vybrat ze čtyř venkovních a třech vnitřních scén. „Areál jsme vysypali štěpkovou směsí, takže nás ani případný déšť nezaskočí,“ sdělili ve čtvrtek organizátoři.

Hlavní hvězdou čtvrtečního programu bude formace Jamiroquai, u jejíhož zrodu stál v roce 1992 britský hudebník Jason Kay. Vystoupí ve 21:30. Po jejich koncertě přijdou na řadu mimo jiné Monkey Business s hosty Danem Bártou, Otou Klempířem a Michaelem Viktoříkem z J.A.R.

„Ve vtipu říkám, že jsme si vyměnili role. Když před patnácti lety Jamiroquai hráli v Praze, tak jsme my jim dělali předkapelu ve Sportovní hale. Teď se role obrátily,“ sdělil Ruppert ve Studiu 6.

Matěj Ruppert o festivalu Metronome Prague (zdroj: ČT24)

Nová scéna

Kapela Midi lidi a Žbirkův syn David ve čtvrtek představí koncertní program z elektronického období Mekyho Žbirky, v němž nastudovali jeho tři alba Nemoderny chalan, Chlapec z ulice a Zlomky poznania. Podle Petra Marka z Midi lidi jsou tato alba inspirativní hudebně i textově.

„Miro tam trochu opustil takový lehce lyrický styl textů Kamila Peteraja a šel do civilna, existenciálna a někdy i velmi smutna. Texty jsou o normálních věcech normálního člověka, není tam žádná Atlantida, je tam spíš pokoj někoho, kdo neví, co se sebou,“ řekl Marek v Událostech, komentářích v narážce na jednu ze Žbirkových písní.

Události, komentáře: Začíná festival Metronome Prague (zdroj: ČT24)

David Žbirka vzpomínal na to, jak se snažil přemluvit otce, zda by neudělal klubové turné, kde by zahrál právě tuto elektronickou část tvorby. Na festivalu ale prý nepůjde o žádné pietní provedení, písně budou částečně rozpoznatelné. „Dvě písně hrajeme věrně, ostatní velmi nevěrně,“ láká Marek na koncert, jenž začíná ve čtvrtek v 17:45.

Pořadatelé festivalu letos přidali novou scénu Beats for Metronome, která vznikla ve spolupráci s ostravským festivalem taneční hudby Beats for Love. Areál bude otevřený od 16:00. Hudební produkci zahájí o půl hodiny později zpěvačka Elly, vlastním jménem Eliška Tunková. Součástí Metronome Prague je i doprovodný program pod názvem Metronome Fair. Jeho součástí jsou venkovní instalace, filmové produkce a představení aktivit neziskových organizací.

Události: Zpravodaj Adámek o festivalu Metronome (zdroj: ČT24)