Nejsi sám, utěšuje první singl z posledního alba Mira Žbirky

Vyšel první singl z posledního alba Mira Žbirky (zdroj: ČT24)

Když zpěvák Meky Žbirka loni v listopadu nečekaně zemřel, měl rozpracované nové album. Desku produkuje Žbirkův syn David, nahrávku s názvem Posledné veci dokončuje v londýnském studiu Konk. Zpívá také v prvním, česko-slovenském singlu Nejsi sám, videoklip k němu vznikl z rodinného videoarchivu.

Na albu Posledné veci začal Miroslav Žbirka pracovat už během prvního lockdownu, tedy od března do června 2020. Část textů napsal sám, část tvoří zhudebněné básně Joža Urbana, Václava Hraběte nebo Daniela Heviera, jehož verše daly i název celé desce.

Duet Nejsi sám je jedním z mála v jeho kariéře, pro nějž si Žbirka nevybral ženský hlas. Zpěváka doplňuje jeho syn David. „Je to o chvílích, kdy člověk potřebuje někoho po svém boku, kdy se ocitne v nějakých temnějších stavech. Takhle si to interpretuji já,“ uvedl k singlu.

„Rád se synem spolupracuju“

David Žbirka je jako hudebník součástí anglických projektů Sunbrella a Golf Alpha Bravo. Svému otci začal intenzivněji asistovat už při předchozím Double Albu – natočil pro něho klipy k několika skladbám z této desky. Třeba k duetu Skúška snov s Katarínou Knechtovou.

„Rád se synem spolupracuju,“ netajil se tehdy Meky Žbirka. „Vždycky jsme se o hudbě bavili. Přiznávám, že nemám moc zálib, ale například filmy, to byla vždycky moje záliba, a hudbu ani nemusím zmiňovat. A když jsme se synem o něčem debatovali, tak právě o těchto věcech.“ Společné chvíle otce a syna Žbirkových připomíná i střihový klip. Připravil ho režisér Šimon Šafránek, autor dokumentu Meky.

Na novou desku Miroslav Žbirka připravil a nakonec vybral patnáct skladeb. Jestli se na nahrávku dostanou všechny, ještě není rozhodnuté. „Teď jsme ve fázi, kdy musíme dodělat elektroničtější části alba, protože na této desce si víc hrajeme s modernější, elektroničtější produkcí. Řekl bych, že jsme tak lehce za polovinou,“ prozradil David Žbirka.

Posledné veci by měly vyjít na přelomu dubna a května. Na podzim pak zpěvákovy nedožité sedmdesátiny připomenou vzpomínkové koncerty v Praze, Bratislavě a také v Londýně. Žbirkových skladeb se ujmou jiní čeští a slovenští interpreti.