„Meky navěky,“ potvrdily čtyři ceny Anděl za Posledné veci Mira Žbirky. Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Zpěvák a skladatel Miro Žbirka se stal jednoznačným vítězem cen Anděl za rok 2022. Nominován byl in memoriam ve čtyřech kategoriích – a čtyři sošky mu také náleží. Včetně té za album Posledné roky a sólového interpreta. Jako nejlepší sólová interpretka vzešla z hlasování České hudební akademie Lenny. Kapelou roku je Vypsaná fiXa. Do Síně slávy vstoupil textař Zdeněk Svěrák.

Miro Žbirka byl už počtem čtyř nominací favoritem letošního ročníku. Zpěvák a skladatel, který zemřel nečekaně loni v listopadu, obdržel in memoriam nominace ve čtyřech kategoriích za desku Posledné věci. Ta se stala albem roku. 

Skladbou roku akademici zvolili česko-slovenský singl z této desky. V písni Nejsi sám zpívá i Žbirkův syn David, rovněž muzikant. Ten rozpracované album svého otce produkčně dokončoval.

Posledné veci vyhrály i kategorii Slovenské album, v níž Česká hudební akademie oceňuje hudební tvorbu, která se od slovenských autorů dostane i k českým posluchačům. „Byl jednoznačně Čechoslovák,“ připomněl Žbirkův manažer Rado Mešša.

Žbirka se rovněž stal in memoriam sólovým interpretem roku 2022. „Hlavně si přál, aby přežily jeho songy – a to se děje. Meky navěky,“ vzkázala z pódia zpěvačka Martha. Duet Co bolí, to přebolí, který se Žbirkou nazpívala, se stal jedním z jeho největších hitů.

Anděla pro sólovou interpretku převzala Lenny. „Bylo dělané s láskou, tohle je taková příjemnost,“ uvedla v souvislosti s loňským albem Heartbreak Culture. Lenny je v historii ocenění zapsána velkým úspěchem za svůj debut Hearts před sedmi lety, tehdy si odnesla sošky čtyři.

Lenny s cenou Anděl pro sólovou interpretku roku 2022
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Skupinou roku se stala Vypsaná fiXa. Kusy radosti, které loni rozdávala stejnojmenným albem, se jí tak vrátily v podobě ocenění od akademiků. Ale jen v jednom, navzdory třem nominacím.

Například v konkurenci nejlepších rockových počinů FiXu zastínila kapela Insania a její GRRRotesky. Desku sama skupina charakterizuje jako „tucet jedovatých a sarkastických písniček“, v kterých si „utahuje z kdečeho a všechno to zastřešuje vizuálem němého filmu dvacátých a třicátých let, odkazem na hororovou klasiku té doby a na brakovou gangsta estetiku“.

V kategorii folk patří ocenění matadorům tohoto žánru: Robertu Křesťanovi a Druhé trávě. Původně plánované dvojalbum rozdělili na dvě samostatné nahrávky – Díl první vyšel v roce 2020 a získal cenu Anděl. Stejně jako nyní Díl druhý. Zatímco první nahrávku povětšinou tvoří do češtiny přebásněné texty muzikantů, kteří ovlivňovali Křesťanův hudební vkus, navazující album se až na výjimky coververzí zříká a nabízí nové autorské písně. „Jsem vděčný, že stále ještě můžeme točit desky, které někoho zajímají,“ poděkoval z pódia Robert Křesťan. Poděkování mířilo i za britským producentem Eddiem Stevensem, jenž má na podobě desky výrazný podíl.

Nejlepší videoklip natočil kytarista a producent Jakub Kaifosz alias Lazer Viking. Skladba Yr Body, k níž videoklip zrežírovala Jay Walker, je ke slyšení na albu Tunnel Vision. Za něj Lazer Viking sebral před pár dny i cenu Apollo. Loňskou hudební produkci stihly už také zhodnotit ceny Vinyla.

Alternativu a elektroniku ovládli Veronika a David Zemanovi čili Kalle a jejich třetí řadová deska. Křehká a zároveň temná nahrávka Under the Black Moss.

Anděl za rap míří do Jihlavy, odkud pochází trio 58G, kde „G“ znamená „gang“ a „58“ je vypůjčené z poštovního směrovacího čísla metropole Vysočiny. „Myslím, že je to to nejlepší, co jsme dosud udělali,“ zhodnotili členové tria desku City Park. Rapovému 58G patří i cena fanoušků.

Mezi loňskými jazzovými nahrávkami vyniklo Štěstí, které sdílela trumpetistka a skladatelka Štěpánka Balcarová. Nadžánrové album je záznamem živého vystoupení jazzového septeta a Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Na albu zaznívá šest zhudebněných básní polského autora Juliana Tuwima.

Rozhlasoví symfonici loni pořídili také nejlepší nahrávku z kategorie klasika, kterou ceny Anděl rovněž zahrnují do svého hudebního hodnocení. Nahráli orchestrální skladbu Miloslava Kabeláče Mysterium času. „Je to hudba spíše drásavá, ale silná. Doufám, že tohle bude pro ni dobrá reklama,“ přeje si dirigent nahrávky Marko Ivanović. Šéf SOČR Jakub Čížek dodal, že doufá, že posluchači díky cenám Anděl objeví hudbu „velké osobnosti dvacátého století“, stejně jako on díky nim objevil Calina.

Calin, vlastním jménem Călin Panfili, byl totiž označen za objev roku 2022. „Nemyslím si, že jsem objev tohohle roku. Každopádně vážím si toho, že mě někdo objevil,“ pobavil publikum. „V roce 2016 jsme založili v Brně label, nikdo nám nešel naproti, tak jsme to museli vybudovat sami,“ poděkoval český RnB a rapper s moldavskými kořeny za cenu a zároveň i svým spolupracovníkům.

O vítězích cen Anděl za rok 2022 rozhodovalo přes čtyři stovky akademiků napříč hudební branží. S prázdnou z udílení letošních ocenění odchází zpěvák, hudebník a rapper 7krát3, přestože za desku s prostým označením II obdržel hned tři nominace.

Záznam: Ceny Anděl za rok 2022 (zdroj: ČT24)

Do Síně slávy vstoupil Zdeněk Svěrák

Do Síně slávy uvedly ceny Anděl scenáristu, dramatika, cimrmanologa, ale také textaře Zdeňka Svěráka. „Je pro mě celoživotní kulturní konstantou, provázel mě celý život, mnohokrát mě pobavil a poučil,“ řekl prezident Petr Pavel, který přišel laureátovi ocenění předat.

Prezident Petr Pavel uvedl Zdeňka Svěráka do Síně slávy
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Svěrák je podepsán pod skladbami Není nutno, Dělání, Severní vítr, Holubí dům nebo Já se vznáším. „Voskovec s Werichem měli pravdu, že život je jen náhoda. Kdybych náhodou nepotkal Jaroslava Uhlíře, tak tady nestojím, protože bychom nenapsali tolik písniček. Kdyby někteří kolegové chtěli vědět, jak se to dělá, je to zcela jednoduché: když každý rok složíte deset a vydržíte třicet let jako my, tak je to tady,“ poradil při vstupu do Síně slávy Svěrák. Je prvním textařem, kterému se tohoto čestného ocenění dostalo.

  • Album
    7krát3 – II
    Vypsaná fiXa – Kusy radosti
    Miro Žbirka – Posledné veci
  • Skladba
    Ewa Farna – Verze 02
    Mirai – Vedle tebe usínám
    Miro Žbirka – Nejsi sám (feat. David Žbirka)
  • Skupina
    Prago Union – Příduhned
    Vltava – Spass muss immer sein
    Vypsaná fiXa – Kusy radosti
  • Sólová interpretka
    Lenny – Heartbreak Culture
    Pam Rabbit – Mom, I'm Lost
    Radůza – Nebe je odemčené
  • Sólový interpret
    7krát3 – II
    Dan Bárta – Jedním dechem
    Miro Žbirka – Posledné veci
  • Objev
    Calin – Popstar
    Pam Rabbit – Mom, I'm Lost
    Rozálie – Korzetiér
  • Videoklip
    7krát3 – Vojín Ryan (režie V. Jelšíková)
    Lazer Viking – Yr Body (režie J. Walker)
    Tata Bojs – Holka z plakátu (režie D. Mencl)
  • Alternativa a elektronika
    Kalle – Under the Black Moss
    Tamara – Anderson
    Anna Vaverková – Roztomilá Holka
  • Folk
    Vladimír Javorský – Ještě je
    Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý
    My3.avi – Realita sen
  • Jazz
    Štěpánka Balcarová – Štěstí
    Jaromír Honzák – Twenties
    Vertigo – Nic
  • Klasika
    Hana Blažíková, Collegium Marianum – Michna: Česká mariánská muzika – Lilium mezi trním
    Pavel Haas Quartet, B. Giltburg, P. Nikl – Johannes Brahms: Kvintety op. 34 & 111
    SOČR, Marko Ivanović – Miloslav Kabeláč: Mysterium času
  • Rap
    58G – City Park
    Rest & DJ Wich – Tlak
    Robin Zoot – Make Sudety Great Again
  • Rock
    Insania – GRRRotesky
    The Atavists – Prettier Than You
    Vypsaná fiXa – Kusy radosti
  • Slovenské album
    Korben Dallas – Deti rýb
    Richard Müller – Čierna labuť, biela vrana
    Miro Žbirka – Posledné veci
  • Síň slávy
    Zdeněk Svěrák
  • Cena fanoušků
    58G