Nejlepším albem roku 2022 je Tunnel Vision, singlem 7teen, upozorňují ceny Apollo

Nahrávka Tunnel Vision je podle soudu cen české hudební kritiky Apollo nejlepším albem loňské roku. Nahrávka je dílem kytaristy a producenta Lazera Vikinga. Singlem roku desetičlenná porota vyhlásila skladbu 7teen, jejímž autorem je digitální písničkář Mat213, vlastní jménem Matěj Čech.

„Rokenrolový vévoda Lazer Viking vedle výpovědi, že i na střepech roztříštěné duše se dá s úsměvem protančit večer, přinesl i důkaz, že neustálé vybočování z očekávaných žánrových směrů posunuje dál nejen umělce samotného, ale i celou hudební scénu okolo něj,“ zdůvodnila rozhodnutí poroty v kategorii Album roku hudební publicistka Kristina Kratochvílová.

V nominacích na cenu Apollo se Lazer Viking, vlastním jménem Jakub Kaifosz, objevoval opakovaně. Šanci na vítězství měl už s nahrávkou Flesh Cadillac z roku 2016, natočenou s britským hudebníkem Sabrehartem, nebo se svým prvním sólovým albem Radical Karaoke, které vydal o rok dříve ještě pod hlavičkou projektu Boy Wonder & The Teen Sensations.

Letos mohl Lazer Viking zvítězit i v kategorii singl roku za skladbu Gibber Gabber právě z alba Tunnel Vision. Hudební kritici se ale nakonec shodli na vítězství letního hitu 7teen od digitálního písničkáře, který si říká Mat213.

„Je nejen velmi talentovaným autorem, ale zároveň také do jisté míry mluvčím své generace. Track 7teen v sobě umně propojuje melodickou suverenitu, lehkost i určitou naivitu, která k mládí patří. Navíc s tak chytlavými refrény se určitě nesetkáváme každý den,“ míní hudební publicista Michal Pařízek.

Matěj Čech alias Mat213 se zásluhou písně 7teen stal nedávno také objevem roku 2022 v hudebních cenách Vinyla. Za desku roku označily nahrávku Bečvou od kytaristy a skladatele Tomáše Niesnera, který byl jedním z nominovaných i na Apollo.

Už 15. dubna loňský hudební rok zhodnotí také ceny Anděl. Jméno vítěze cen Apollo Lazera Vikinga figuruje v nominacích na nejlepší videoklip (ke skladbě Yr Body). Favoritem letošního ročníku je ale in memoriam písničkář Miro Žbirka.