Milovníci osmdesátkových bijců se propadnou do komunismu. Inscenace propojila akční hrdiny s českou historií

Události: Akční hrdinové podle Tomáše Dianišky (zdroj: ČT24)

Chuck Norris, který zpívá Ivanu Martinu Jirousovi, nebo Lara Croft coby přemožitelka agentů StB. K nečekaným historickým setkáním dochází v nové inscenaci s názvem Encyklopedie akčního filmu. Sci-fi komedii o svobodných lidech v nesvobodné době uvádí v premiéře pražské Divadlo pod Palmovkou.

„Matěj je učitel dějepisu na základce a miluje akční filmy. Vašek miluje všechny holky a hlavně Matějovu ségru. Dnešní večer se jim ale vymkne z kontroly. S pomocí mixéru a plutonia sestrojí červí díru, která vytvoří zkratku v čase a roztočí divoké dobrodružství,“ píše se v anotaci nové inscenace Tomáše Dianišky Encyklopedie akčního filmu.

Vašek a Matěj totiž vzhlíží k Rambovi, Johnu McClaneovi nebo Terminátorovi, tedy k ikonickým bojovníkům akčních filmů 80. let, kdy byly ještě hranice mezi dobrem a zlem jasně rozdělené, a ambivalentní hrdinové byli otázkou daleké budoucnosti. Youtubeři Václav a Matěj o svých idolech ví úplně všechno a pravidelně vydávají na internetu Encyklopedii akčního filmu. Červí dírou se propadnou do roku 1976.

Místo amerických hrdinů však narazí na charaktery z Případů Majora Zemana a český disent. „Nestojím o nepříjemnosti. Já tady jenom čekám na výslech, ráno už budu na Hrádečku,“ odpovídá jedna z postav na otázku, zda je Václav Havel.

Historie propojená se současností

„Myslím si, že dělat hru o historii bez toho, aby by se dotýkala naší současnosti, je hrozná nuda. To spojení mi připadá odvážně ironizovaný,“ myslí si herec, režisér a autor hry Tomáš Dianiška.

„Odteď pracujete pro YouTube a pro KSČ,“ zní na jiném místě hry. Když ale návštěvníci z budoucnosti zjistí, že je země v ohrožení, rozhodnout se vzít osud Československa do vlastních rukou.

„Já hraju Vaška. Je to kluk, ale díky transformaci a červí díře se dostal do akční hrdinky,“ říká herečka Pavla Gajdošíková. Své síly spojí návštěvníci z budoucnosti třeba s Ivanem Martinem Jirousem. „Důležitý je prvek Magorovy svatby, po které se všechno rozjelo ještě víc,“ popisuje herec a Jirousův představitel Jan Teplý.

Vašek, Matěj a jeho sestra Vendula tak na své dobrodružné cestě minulostí zjišťují, že opravdový hrdina nemá zákonitě svaly z oceli, ale spíš odhodlání, víru a morální hodnoty.

Ocenění pro Dianišku

Tomáš Dianiška spolupracuje jako autor a herec s několika pražskými scénami. Je autorem více než dvacítky her. Jeho inscenace Transky, body, vteřiny získala Ceny divadelní kritiky 2019 v kategoriích inscenace roku, poprvé uvedená česká hra roku a talent roku pro herce Jakuba Burýška. Inscenace rovněž získala nominaci na Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry.

Cenu za poprvé uvedenou českou hru získal Dianiška i o rok později za 294 statečných. Je podepsán také pod tituly Mlčení bobříků, Pusťte Donnu k maturitě nebo Špinarka.