„Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.“ Svět knihy si připomíná Kafku

Události v kultuře: Kafka na Světě knihy (zdroj: ČT24)

Na pražském Výstavišti pokračuje devětadvacátý Svět knihy. Zvláštní pozornosti se na něm dostává německo-jazyčné literatuře. A to právě v roce, kdy si nejen Česko připomíná sté výročí smrti Franze Kafky. Veletrh si letos za motto zvolil Kafkův citát: „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.“

Většinu svých děl chtěl zničit, díky nim se ale stal světovým spisovatelem. Franz Kafka zemřel 3. června 1924. Svět knihy připomíná blížící se stoleté výročí mnoha různými způsoby.

Třeba Rakušan Nicolas Mahler přijel představit ilustrovaný životopis spisovatele. Připomíná méně známé epizody, například Kafkův nápad vytvořit bestseller – průvodce pro laciné cestování. Kafkovu abecedu zase připravili Radim Kopáč a Petr Stančík spolu s ilustrátorem Štěpánem Marešem.

V Česku a Německu se pak vnímání Kafky může lišit – podle Kafkova předního životopisce a hosta veletrhu Reinera Stacha například Češi v jeho existenciálních dílech mnohem dříve našli komickou, groteskní stránku. „To znamená, že v Německu musíte studentům nejdříve vysvětlit, že strašné scény mohou být i vtipné,“ říká Stach.