Svět knihy letos mluví německy, přivítá ale také Johna Boyna či Alexe Ahndorila

Začíná Svět knihy (zdroj: ČT24)

V Praze začíná knižní veletrh a literární festival Svět knihy. Letos na čestného hosta „povýšil“ dlouholetý spřízněný projekt Das Buch, který seznamuje se současnou německojazyčnou literaturou. Na holešovické Výstaviště ale dorazí hosté celkem ze čtyřiceti zemí a regionů. K hvězdám patří irský romanopisec John Boyne, francouzský komiksový autor Alexis Nolent a pojem severské krimi Alex Ahndoril. Naopak účast zrušila ruská exilová autorka Ljudmila Ulická. Svůj stánek má na Světě knihy také Česká televize.

Mezi hlavní jména devětadvacátého Světa knihy Praha se určitě počítá právě Ir Boyne. Jeho román z koncentračního tábora Chlapec v pruhovaném pyžamu se stal moderní klasikou. Fanoušci komiksu ocení setkání s francouzským autorem Nolentem alias Matzem, který je známý díky sérii Zabiják.

Pod pseudonymem se skrývá i host ze Švédska – Alex Ahndoril je ve skutečnosti manželský a spisovatelský pár Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril. V Praze představí trilogii klasických detektivek, čtenáři si ale především oblíbili sérii severské krimi, kterou manželé napsali pod pseudonymem Lars Kepler.

Z německého exilu měla přijet ruská spisovatelka Ljudmila Ulická, výrazná představitelka protiputinovské opozice v literatuře. Své vystoupení na festivalu však zrušila. Hostem veletrhu přitom měla být už v roce 2022, tehdy jí příjezd znemožnil status žadatele o politický azyl v Německu.

Německy psanou literaturu připomene i Kafka

Prioritou letošního programu je přiblížit návštěvníkům do 26. května současnou tvorbu autorů z Německa, Švýcarska a Rakouska. Třeba prozaika Bernharda Schlinka, který se proslavil románem Předčítač zfilmovaným s Kate Winsletovou v hlavní roli, nebo Tonia Schachingera – syn rakouského diplomata s latinskoamerickými kořeny po matce zúročil své zkušenosti z elitního vídeňského gymnázia v oceňovaném románu Echtzeitalter.

Řada představovaných knih – nejen z německojazyčného prostoru – nedávno vyšla či brzy vyjde v českém překladu. Případně mají další vazby na český literární prostor. Kupříkladu rakouský kreslíř a ilustrátor Nicolas Mahler vydal spolu s Jaroslavem Rudišem komiks Noční chodci.

Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril alias Lars Kepler či Alex Ahndoril
Zdroj: Svět knihy Praha/Karl Nodrlund

Velkým pojítkem je pak sté výročí úmrtí Franze Kafky, které připadá na 3. června a které Svět knihy rovněž připomíná řadou akcí. Od pražského, německy píšícího a světově proslulého literáta si letošní ročník navíc vypůjčil motto: Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.

Zastoupení má na Světě knihy také jedna z jeho nejprestižnějších konkurencí – Frankfurtský knižní veletrh. Ten si za čestného hosta pro rok 2026 zvolil Česko. „Český knižní trh je teď v popředí zájmu a my se musíme snažit toho maximálně využít,“ podotýká ředitel Světa knihy Radovan Auer.

Z českých literátů lze na Světě knihy potkat třeba ty s nominací či vítězstvím v cenách Magnesia Litera, jako jsou Radka Denemarková, Bianca Bellová, Alexej Sevruk či Alena Machoninová.

Pozvánka do stánku České televize (zdroj: ČT24)

ČT představí knihy podle pořadů

V nabídce tuzemské tvorby nechybí stánek České televize. Zve na besedy s osobnostmi, autogramiády i knižní novinky inspirované pořady ČT.

„Zahajujeme knihou Krajinou vína po Slovensku, program pokračuje Toulavou kamerou, už třicáté sedmé pokračování, či Hyde Parkem Civilizace s Danem Stachem. V pátek se budeme věnovat dětem, speciálně pro ně jsme vydali publikaci Václava Chaloupka Chvilky v přírodě a knihu Kdopak by se čertů bál, která předběhla Večerníček, ten se bude vysílat na podzim,“ zmínil některé tituly výkonný ředitel obchodu ČT Hynek Chudárek.

Chystá se rovněž beseda se zahraničními zpravodaji k titulu Zápasící Ukrajina. Milovníci pečení ocení kuchařku Pečení po ránu, která se stala bestsellerem Edice ČT za loňský rok.