Když se setká první láska s tou současnou. Šary Vary vezou divácké hity i vítěze festivalu

Americko-korejský snímek Minulé životy (zdroj: ČT24)

Kým jsme byli v minulém životě? A kým bychom byli teď, kdybychom se v minulosti vydali jinou cestou? To jsou otázky, které si kladou Hae-Song a Nora. Někdejší dětské lásky osud po mnoha letech znovu přivádí dohromady ve filmu Minulé životy, který se po projekcích na karlovarském festivalu představí i na Šary Vary. Oficiální ozvěny letošního ročníku vezou do Prahy a do Brna na dvě desítky diváckých hitů i oceněných snímků.

Příběh Minulých životů je zčásti autobiografický. Režisérku Celine Songovou k napsání příběhu inspirovala situace, během které se potkala její první láska z Korey s jejím současným americkým manželem. „Překládala jsem jim jazyk, ale i kulturu. Cítila jsem se jako nějaký portál nebo dveře mezi těmi dvěma světy,“ popisuje.

Songová původně psala divadelní hry. Minulé životy jsou její filmový i režijní debut. „Nenapadlo mě, jak moc může být počasí nebo třeba západ slunce součástí vyprávění příběhu. Až pak mi to došlo. Film se totiž vždy odehrává ve skutečném prostoru, kdežto u divadla je prostor jen obrazný,“ uvádí.

„Téma toho filmu je určitě dost univerzální. Každý se někdy zamýšlí nad tím, jakou cestu si zvolil nebo nezvolil. Tak či onak,“ řekla producentka Christine Vachonová. Přesto, že se jedná o prvotinu, snímek sklidil velký úspěch hned při premiéře na festivalu Sundance. Berlinale si ho pak vybralo do hlavní soutěže a filmová obec i kritici teď spekulují o nominaci na Oscara.

Umělecký ředitel MFF Karlovy Vary Karel Och představuje startující ozvěny festivalu a hodnotí uplynulý ročník (zdroj: ČT24)

Šmejdi i Clarksonová

K vidění bude na ozvěnách i vítězný snímek festivalu, bulharsko-německé Blažiny lekce. „Byla to vzácná kombinace velmi soustředěné, propracované, jednoduché formy a velmi silného příběhu ženy sedmdesátnice, která se stane obětí takzvaných šmejdů, které bohužel u nás známe také. Ten příběh je vyprávěný velmi neokázale a herecký výkon Eli Skorčevy, který porota také ocenila, tomu velmi napomáhá,“ sdělil umělecký šéf festivalu Karel Och.

Šary Vary podle něj přinášejí velmi reprezentativní výběr napříč sekcemi. „Soutěž reprezentují Blažiny lekce, Úsvit nebo Citlivý člověk. Doporučuji si zajít na filmy, které později nepůjdou do distribuce, jako třeba americký nezávislý film Monica od italského tvůrce Andrey Pallaoroa. V něm se objeví Patricia Clarksonová, úžasná herečka, která s námi ve Varech byla celou dobu jako členka hlavní poroty, a ten její výkon je opravdu pozoruhodný,“ dodává Och.

Na ozvěnách se ještě promítne například rodinné drama Anatomie pádu, které v Cannes získalo Zlatou palmu, komediální novinka od Akiho Kaurismäkiho Karaoke Blues nebo nový film věhlasné italské režisérky Alice Rohrwacherové Chiméra. Pozornost na festivalu vzbudila také satira na stádní myšlení Club Zero, v němž se několik studentů stane obětí manipulativní učitelky, která je vede k „uvědomělému stravování“.