TÉMA

Sundance Film Festival

Když se setká první láska s tou současnou. Šary Vary vezou divácké hity i vítěze festivalu

Kým jsme byli v minulém životě? A kým bychom byli teď, kdybychom se v minulosti vydali jinou cestou? To jsou otázky, které si kladou Hae-Song a Nora. Někdejší dětské lásky osud po mnoha letech znovu přivádí dohromady ve filmu Minulé životy, který se po projekcích na karlovarském festivalu představí i na Šary Vary. Oficiální ozvěny letošního ročníku vezou do Prahy a do Brna na dvě desítky diváckých hitů i oceněných snímků.
10. 7. 2023|

Na závěr filmového festivalu ve Varech přijede Robin Wrightová

K držitelům čestných ocenění z letošního filmového festivalu v Karlových Varech přibylo jméno Robin Wrightové. Americká herečka a režisérka, známá mimo jiné ze seriálu Dům z karet, obdrží na závěr sedmapadesátého ročníku Cenu prezidenta festivalu. Už dříve Vary oznámily, že očekávají také příjezd Russella Crowea, Ewana McGregora či Alicie Vikanderové.
20. 6. 2023|

Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.
6. 1. 2022|

Zemřel scenárista Jean-Claude Carrière. Spolupracoval s Buñuelem i Formanem

Ve věku devětaosmdesáti let zemřel francouzský scenárista a spisovatel Jean-Claude Carrière. S režisérem Milošem Formanem spolupracoval na filmu Goyovy přízraky, za scénář ke snímku Nesnesitelná lehkost bytí podle předlohy Milana Kundery byl nominován na Oscara.
9. 2. 2021|

Začíná festival nezávislých filmů Sundance. Závislý je ale na internetovém připojení

V americkém Utahu začíná tradiční festival nezávislého filmu Sundance. Jde o první letošní kulturní akci podobného typu, která nebyla zrušena nebo přesunuta. Kvůli pandemii se ale koná on-line.
28. 1. 2021|

Amerika míří na stream, Češi bojují o kina. Jak koronavirus změnil filmový průmysl?

Zavřená kina, zrušené festivaly, posunuté premiéry nebo přerušená natáčení. A jedno přelomové oznámení velkého filmového studia. Koronavirus zasáhl filmový průmysl plnou silou, což mění způsob natáčení filmů i jejich sledování. Přinášíme rekapitulaci filmového roku, který zažil několik turbulencí a akceleroval přeměnu audiovizuálního byznysu.
14. 12. 2020|

Děti vědí, kterých zvuků střelby se nemusí bát, říká o Donbase režisérka oceněného dokumentu

U donbaské fronty stále umírají lidé a nikdo neví, kdy něco přiletí. Přesto tam mnozí nedokázali opustit své domy. Chodí na školní besídky svých dětí a snaží se nějak přežít. Jejich realitu zaznamenává režisérka Iryna Cilyk, která za dokument Země je modrá jako pomeranč získala cenu na festivalu Sundance. Pojednává o jedné z tamních rodin, která natáčí film o svém prožívání nejtěžšího období začátku války. Do Prahy ho přivezl Jeden svět.
16. 3. 2020|

Dcera z FAMU se ve světě neztratí, ocenil ji i festival Sundance

Studentka pražské FAMU Daria Kashcheeva se může radovat z dalšího úspěchu. Její krátkometrážní animovaný snímek Dcera ocenil festival Sundance, který je považován za největší přehlídku nezávislé filmové produkce ve Spojených státech. Cena pomůže na film upozornit, mimo jiné i oscarové akademiky.
29. 1. 2020|

Sh_t Happens, zjistí na Sundance Dcera z FAMU i okradená česká malířka

V Utahu začíná největší americká přehlídka nezávislých filmů. Aktuální ročník festivalu Sundance hostí dva animované krátkometrážní zástupce z Česka: Dceru režisérky Darie Kashcheevy a příběh Sh_t Happens, který natočil Dávid Štumpf a Michaela Mihalyi. Do dokumentární sekce festivalu se navíc dostaly tři snímků z českého projektu dok.incubator; mezi soutěžními dokumenty se objeví norský film o okradené české malířce.
23. 1. 2020|