Ceny Grammy se neuskuteční kvůli covidu, Zlaté glóby se ve stínu bojkotu uskromní

Pořadatelé Grammy odložili udílení cen za rok 2021 na neurčito. Důvodem jsou obavy ze sílící pandemie ve Spojených státech. Jen v omezené podobě se uskuteční Zlaté glóby. Hlavním důvodem, proč se filmové ceny obejdou bez publika, červeného koberce i celebrit, ale není ochrana před šířením koronaviru. K bojkotu už dříve vyzvaly filmové hvězdy.

Slavnostní předávání Grammy bylo v plánu na poslední lednový den. O odložení udílení cen se v médiích spekulovalo již dříve, mnozí umělci váhali se svou účastí a někteří vyzvali akademii, aby udílení odložila, napsal web Variety.

To se také nakonec stalo. „Zdraví a bezpečnost hudebníků, diváků a stovek lidí, kteří neúnavně pracují na přípravě show, zůstává nejvyšší prioritou,“ uvedli pořadatelé v prohlášení, v němž rovněž slíbili brzké oznámení nového termínu.

Příprava prostor haly, která slouží i pro sportovní zápasy, na galavečer zabere podle jejího provozovatele zhruba deset dní. Termíny jsou zablokované jinými akcemi až do poloviny dubna, dostatek volných dní pro pořádání Grammy tak bude nejspíše nejdříve v červnu. Loni se Grammy show nezřekly, i když ji uspořádaly v pozdějším než obvyklém termínu a s omezeními pro účinkující.

Zlaté glóby bez celebrit i televizního přenosu

Už 9. ledna by se měly předávat filmové Zlaté glóby – není jasné, zda v přímém přenosu, i kdyby jen on-line jako v případě nominací, které se filmoví příznivci dozvěděli z živého streamu na YouTube. Stanice NBC každopádně odmítla ceremonii přenášet.

Bez celonárodně vysílaného ceremoniálu se Zlaté glóby naposledy udílely v roce 2008, kdy ceny bojkotovalo herecké sdružení jako výraz podpory stávkujícím hollywoodským scenáristům. Udílející Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu tedy večer, který by se musel obejít bez hereckých hvězd, úplně zrušila.

Nyní asociace pouze oznámila, že v avizovaný termín prozradí vítěze 79. ročníku a že kromě ocenění těch nejlepších z filmové a televizní branže chce připomenout také dlouhodobou filantropickou práci asociace.

Zlaté glóby jsou považovány za předskokana Oscarů, který naznačuje možné preference oscarových akademiků. V posledních letech ale prestiž ocenění upadá. K distancování od pořádající asociace vyzvala loni herečka Scarlett Johanssonová. Podle ní organizace nedostatečně brání sexistickému chování, jemuž byla prý vystavena i ona sama. Nejen Johanssonová také kritizovala, že mezi hlasujícími žurnalisty chybí Afroameričané. K protestu se přidal třeba i Tom Cruise. Ten se rozhodl své tři glóby vrátit.

Společnost Netflix a Amazon Studios uvedly, že s asociací přeruší vztahy, pokud rychle neučiní zásadní změny. 

V reakci na současnou kritiku asociace přislíbila nápravu. A nyní hlásí, že změnila stanovy a přijala jednadvacet členů, kteří přispěli k „dosud největší rozmanitosti“.

Z velkých lednových kulturních akcí ohlásil změnu i festival Sundance. Přehlídka nezávislých filmů se z důvodu zhoršující se pandemické situace má uskutečnit pouze virtuálně. Jen on-line se konala už loni.