Cenám Grammy dominovaly ženy. Nahrávku roku si odnesla Billie Eilish, rekord pokořily Beyoncé a Swiftová

Letošnímu udílení amerických hudebních cen Grammy dominovaly ženy, které zvítězily ve všech ostře sledovaných kategoriích. Ocenění za nahrávku roku získala stejně jako loni Billie Eilish. Píseň roku připadla zpěvačce H.E.R. se skladbou volající po ukončení rasové diskriminace. R&B hvězda Beyoncé na ceremonii pokořila rekord v počtu získaných ocenění u žen, Taylor Swiftová se v kategorii album roku za desku Folklore stala první ženou, která toto ocenění získala již potřetí.

Nedělní slavnostní ceremonii v Los Angeles odstartovala vystoupení zpěváků Harryho Stylese a Billie Eilish. Udílení cen, které bylo kvůli koronavirové pandemii odloženo z původního lednového data, doprovázela přísná hygienická opatření. Hvězdy americké hudební scény musely dodržovat rozestupy a používat roušky.

„Nikdy nezapomeneme na rok 2020, ale jsme plni naděje do budoucna,“ vyjádřil pocity mnohých průvodce slavnostním večerem, herec Trevor Noah.

Stálice Beyoncé, objev Megan Thee Stallion

Beyoncé v noci na pondělí získala hned několik cen, včetně té pro nejlepší R&B skladbu za píseň Black Parade oslavující černošskou kulturu, a dosáhla tak rekordního počtu 28 Grammy. Podílela se i na písni Savage, která jí a raperce Megan Thee Stallion vysloužila vítězství v kategorii nejlepší rapové skladby.

Megan Thee Stallion si z ceremonie odnesla prestižní ocenění objev roku, a to jako první raperka od roku 1999. „Nechci se rozbrečet. Všichni nominovaní v této kategorii jsou tak skvělí,“ okomentovala vítězství. „Byl to náročný rok, ale zvládli jsme to,“ připomněla dopady koronaviru na veřejný život raperka.

Černošská témata se dotkla i Grammy

Pro třiadvacetiletou R&B zpěvačku H.E.R. je letošní vítězství již třetí cenou Grammy. Slova v názvu skladby I Can't Breathe (Nemůžu dýchat) před svou smrtí opakoval Afroameričan George Floyd. Ten zemřel loni v květnu, když mu několik minut na krku klečel policista. Jeho úmrtí vyvolalo vlnu protestů proti policejnímu násilí a rasismu v USA i ve světě. H.E.R. ve videoklipu k písni připomíná demonstrace a jména dalších černochů, kteří zemřeli při zásahu policie.

Téma rasismu a postavení černochů v USA se objevilo v dalších skladbách večera, mimo jiné i v už zmíněné a také oceněné písni Blake Parade od Beyoncé. „Výtěžek z tohoto singlu šel na podporu černošských podnikatelů,“ připomíná hudební publicista Honza Dědek. Rapper Lil Baby vystoupil na ceremoniálu s písní The Bigger Picture doplněnou hranou scénkou na jevišti, v níž hudebníci ztvárnili zásah bělošských policistů proti černošskému mladíkovi.

„Loňské nepokoje v souvislosti se smrtí George Floyda ceremoniál výrazně poznamenaly. Prezident akademie hovořil o tom, že se Grammy pokusí jít cestou ještě větší diverzity. Na závěr večera se objevil titulek, že akademie odsuzuje jakékoliv projevy násilí a rasismu,“ podotýká Dědek.

Další cena pro Billie Eilish, rekord pro Taylor Swiftovou

Devatenáctiletá Billie Eilish, jež s vítězstvím ve všech hlavních kategoriích opanovala udílení minulý rok, si letos podruhé za sebou odnesla cenu za nejlepší nahrávku. Letos za minimalistickou skladbu Everything I Wanted. Při převzetí však uvedla, že by ocenění příslušelo spíš Megan Thee Stallion za zmíněnou nahrávku Savage.

Swiftová, která loni v létě vydala osmé studiové album Folklore, se s pondělním třetím vítězstvím v kategorii alba roku vyrovnala takovým hudebním velikánům, jako je Stevie Wonder, Frank Sinatra či Paul Simon. Jediným čtyřnásobným vítězem v této kategorii je muž ze zákulisí hudební produkce Tom Coyne, který se podílel na skladbách řady hvězd včetně Swiftové či Beyoncé.

Cenu za nejlepší hudební výkon v duetu nebo ve skupině získaly další dvě slavné zpěvačky Lady Gaga a Ariana Grandeová za singl Rain on Me, a porazily tak jihokorejskou chlapeckou skupinu BTS, která do show vstoupila na dálku písní Dynamite. Cenu za nejlepší popové vokální album dostala britská zpěvačka Dua Lipa za desku Future Nostalgia.

Kanye West zaujal křesťanským albem, Chick Corea jazzem

Před samotným začátkem ceremonie bylo ohlášeno i několik vítězů ve vedlejších kategoriích. Grammy si také odnesli zpěvák Kanye West s deskou Jesus Is King v kategorii pro nejlepší křesťanské album či teprve devítiletá Blue Ivy Carterová, dcera Beyoncé a jejího manžela Jay-Z, která byla jednou z oceněných za hudební videoklip roku k písni Brown Skin Girl.

V oblasti jazzu se prosadil nedávno zesnulý klávesista Chick Corea. Jeho nahrávka Trilogy 2 je nejlepším jazzovým instrumentálním albem roku a ve skladbě All Blues předvedl nejlepší improvizované jazzové sólo.

Češi odešli s prázdnou

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 tisíc členů americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriích.

Zastoupení v nich měli i Češi. Hráč na hammondky Ondřej Pivec mohl prestižní ocenění získat dokonce ve dvou kategoriích: za nejlepší R&B album a R&B performance. První nahrál s Gregorym Porterem, druhou s uskupením The Baylor Project. A za nejlepší sólo v klasické hudbě pak byla nominována nahrávka Bohemian Tales, která je úspěchem dirigenta Jakuba Hrůši. Nakonec ale zůstalo ve všech případech jen u nominací.

  • Album roku: Folklore (Taylor Swiftová)
  • Nahrávka roku: Everything I Wanted (Billie Eilish)
  • Píseň roku: I Can't Breathe (H.E.R)
  • Objev roku: Megan Thee Stallion
  • Popové vokální album: Future Nostalgia (Dua Lipa)
  • Popový sólový výkon: Watermelon Sugar (Harry Styles)
  • Popový duet: Rain on Me (Lady Gaga & Ariana Grandeová)
  • Rockové album: The New Abnormal (The Strokes)
  • Progresivní R&B album: It Is What It Is (Thundercat)
  • Country album: Wildcard (Miranda Lambertová)
  • Album alternativní hudby: Fetch the Bolt Cutters (Fiona Apple)
  • Rapové album: King's Disease (Nas) 
  • R&B album: Bigger Love (John Legend)
  • Rocková píseň: Stay High (Brittany Howardová)
  • Rockový výkon: Shameika (Fiona Apple)
  • Videoklip: Brown Skin Girl (Beyoncé, Saint Jhn & WizKid)