Málo členů tmavé pleti a podezřelý výlet do Paříže. Zlaté glóby provází kontroverze

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, která každoročně udílí filmové a televizní ceny Zlatý glóbus, se dostala do středu diskusí. Vítězství snímku Země nomádů nebo pokračování komedie Borat zakalily nové mediální kontroverze. Dva dny před letošním ceremoniálem vyšlo najevo, že skupina nemá jediného černošského člena. Asociace už přislíbila nápravu. Opětovně se také začalo řešit, zda se dary pro asociaci od velkých hollywoodských studií nedají považovat za formu úplatku.

Časopis Variety publikoval pár dní před ceremoniálem rozhovor s osobami zastupujícími několik organizací, které udílí filmové ceny. Z vyjádření Meher Tatnyové, bývalé prezidentky Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu, vyšlo najevo, že skupina 87 žurnalistů zcela postrádá černošské členy. Reportér Variety Clayton Davis na tomto základě poznamenal, že organizace neměla zástupce tmavé pleti od roku 2002, kdy Tatnyová do asociace vstoupila.

Davis také upozornil na kontroverzi s tím spojenou: „Skupina byla velmi kritizována za to, že nenominovala žádný černošský snímek v kategorii nejlepší film (drama).“ Na rozhovor vzápětí reagovala organizace Time’s Up (Čas vypršel), která dlouhodobě bojuje za rovné příležitosti v prostředí Hollywoodu. Její tweet s hashtagem #TimesUpGlobes nato sdíleli například herečka Jennifer Anistonová, režisér J. J. Abrams nebo herec Sterling K. Brown, který na letošním ceremoniálu předával jednu z cen.

Polepšíme se, přislíbila asociace

Reakce od asociace byla rychlá. Ve svém tweetu přislíbili její členové zlepšení: „Jsme plně odhodláni zajistit, aby naše členství odráželo všechny světové komunity, které milují film, televizi a umělce, kteří je inspirují a vzdělávají. Chápeme, že musíme zapojit černošské členy, stejně jako členy z dalších nedostatečně zastoupených prostředí, a okamžitě budeme pracovat na uskutečnění akčního plánu, abychom co nejdříve dosáhli těchto cílů.“

Kontroverzi nepřešla ani herecká dvojice Tina Feyová a Amy Poehlerová, která letošním předáváním cen provázela. Feyová v úvodní řeči ironicky poznamenala, že asociaci tvoří „kolem devadesáti ‚nečernošských‘ novinářů“. V průběhu večera vystoupila s proslovem trojice členů – kromě Tatnyové také Helen Hoehneová a současný prezident Ali Sar. Jejich sliby uzavřel Sar prohlášením, že vytvoří prostředí, v kterém bude rozmanité členství normou, nikoli výjimkou.

Tina Feyová a Amy Poehlerová při moderování Zlatých glóbů za rok 2020
Zdroj: NBC/ZUMA/ČTK

Některá ocenění nicméně odrážela snahu o diverzitu. Sošky obdrželi například černošští herci John Boyega (za vedlejší roli v minisérii Sekerka), Daniel Kaluuya (za vedlejší roli ve filmu Judas and the Black Messiah) nebo Chadwick Boseman, který cenu za snímek Ma Rainey – matka blues získal posmrtně.

Pětihvězdičkový pařížský hotel za nominaci?

Organizace se v současnosti vypořádává i s jinou kontroverzí. 21. února otiskl deník Los Angeles Times článek, v kterém novináři Stacy Permanová a Josh Rottenberg upozorňují na amorální praktiky asociace.

„V roce 2019 odletělo více než 30 členů do Francie, aby navštívilo plac nového seriálu Emily in Paris. Paramount Network skupině dopřála dvoudenní pobyt v pětihvězdičkovém hotelu Peninsula Paris, v kterém se v současné době platí zhruba 1400 dolarů (přes 30 tisíc korun) za noc, tiskovou konferenci a oběd v Musée des Arts Forains, soukromém muzeu se zábavními jízdami z roku 1850, kde se natáčelo.“

Emily in Paris byla letos nominována na nejlepší seriál a nejlepší herečku v hlavní roli (obojí v kategoriích komedie nebo muzikál). K textu se odmítli vyjádřit zástupci Paramount Network i streamovací společnosti Netflix, která seriál nabízí.

Každý rád dostává ceny

Permanová a Rottenberg v článku upomínají další podobné případy z historie, při nichž se filmové společnosti snažily naklonit si členy asociace. Text upozorňuje, že se Zlaté glóby stávají terčem posměchu i na slavnostních ceremoniálech: „Ricky Gervais, který v roce 2016 provázel (slavnostním večerem), označil glóby za ‚bezcenné‘ a cenu za ‚kus železa, který vám chtěli někteří milí staří a zmatení novináři osobně dát, aby se s vámi mohli setkat a udělat si selfie‘.“

Autoři v článku předestírají, že si organizace vytvořila jedinečnou a nepravděpodobnou sféru vlivu, aniž by většina jejich členů opravdu pracovala jako novináři na plný pracovní úvazek. Text uzavírá prohlášení zdroje blízkého asociaci: „Pokud by studia chtěla Zlaté glóby zničit, mohla by to udělat přes noc. Ale každý rád dostává ceny, a s penězi a se vším, co přichází s podívanou takové velikosti, je to jako sněhová koule, kterou nemůžete zastavit.“