Na závěr filmového festivalu ve Varech přijede Robin Wrightová

K držitelům čestných ocenění z letošního filmového festivalu v Karlových Varech přibylo jméno Robin Wrightové. Americká herečka a režisérka, známá mimo jiné ze seriálu Dům z karet, obdrží na závěr sedmapadesátého ročníku Cenu prezidenta festivalu. Už dříve Vary oznámily, že očekávají také příjezd Russella Crowea, Ewana McGregora či Alicie Vikanderové.

Jako herečku Robin Wrightovou zviditelnila role životní lásky Forresta Gumpa. Filmoví diváci ji znají i třeba jako generálku kmene Amazonek z Ligy spravedlnosti či poručici ze sci-fi Blade Runner 2049.

Zásadní postavou ale pro ni byla manipulativní Clair ze seriálu Dům z karet, v němž v zákulisí Bílého domu rozehrává spolu se svým ambiciózním manželem špinavou hru. Ta ji vynese až do funkce americké prezidentky – scenáristům k rozehrání této fikce pomohl odchod Kevina Spaceyho ze seriálu kvůli obviněním ze sexuálního napadení.

Několik epizod Domu z karet Wrightová také režírovala, jako filmová režisérka pak debutovala dramatem Země, uvedeném v roce 2021 na festivalu Sundance. V příběhu o ženě, která se po osobní tragédii před světem schová do srubu v divočině, ztvárnila zároveň hlavní roli.

Karlovarský festival na počest Robin Wrightové připomene jednu z jejích prvních větších filmových rolí ve fantasy Princezna Nevěsta.

Na závěrečném ceremoniálu převezme Wrightová Cenu prezidenta festivalu. Pokud zůstane i na zakončovací promítání, uvidí novinku Bobbyho Farrella Šampioni, v němž jeden z dřívějších festivalových hostí Woody Harrelson ztvárnil trenéra basketbalových hráčů s mentálním postižením.

Woody Harrelson v zakončovacím snímku 57. Varů Šampioni
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Své snímky osobně uvedou Vincent Perez či Celine Songová

Herec a režisér Vincent Perez osobně uvede na karlovarském festivalu svůj nejnovější snímek, historické drama o souboji Ve jménu cti. V programu diváci najdou i další počin s Perezem v titulcích, rovněž historický příběh Nevěsta větru o femme fatale Almě Mahlerové.

Původem korejsko-kanadská, leč ve Spojených státech žijící režisérka, dramatička a scenáristka Celine Songová představí karlovarským divákům debut Minulé životy, který do svého programu už zařadily i festivaly Sundance a Berlinale. Romantické drama o setkání dvou lidí, před lety spojených dětskou láskou, je projektem producentky nezávislého filmu Christine Vachonové, které Vary v letošním programu připravily poctu.

Festival Karlovy Vary představuje novinky letošního ročníku (zdroj: ČT24)