Filmová upoutávka týdne: Mafie přichází o iluze. Tom Hardy se stal Al Caponem

Mýty spojené s nechvalně proslulým zločincem Al Caponem se pokusí rozplést nové americké drama. Legenda chicagského podsvětí dostává ve snímku režiséra Joshe Tranka hvězdnou tvář Toma Hardyho. Film s prostým názvem Capone připomene, jak odlišná byla závěrečná kapitola života mafiánského bosse od dní jeho slávy.

Postava Al Caponeho a její náhlý vzestup filmaře vždy přitahoval. Už ve 30. letech byli Caponem inspirováni mnozí gangsteři v hollywoodských filmech. Populární ztvárnění najdeme i o pět dekád později v Neúplatných (1987). Zde se figury v excentrickém podání chopil Robert De Niro. Capone se často objevoval i v americkém seriálu Impérium – Mafie v Atlantic City (2010–2014), kde ho hrál Stephen Graham.

Nový film publiku představí méně známou část života mafiánského bosse. Capone byl za daňové podvody v roce 1931 odsouzen k 11 letům vězení. Následně se na jeho mysli začala projevovat nákaza syfilidou. Poté, co byl po osmi letech propuštěn, strávil poslední roky života dezorientovaný, neschopný jakkoli navázat na svou zločineckou minulost. Trailer ukazuje Caponeho jako tragickou a nebezpečnou figuru, kterou stíhají násilné a krvavé vzpomínky. 

Film byl původně produkován pod názvem „Fonzo“, což značilo zkráceninu gangsterova původního křestního jména Alphonse.

Šance pro získání prestiže?

Natáčení filmu mělo začít už v létě roku 2017, přípravy ale pozdržela nedostupnost hlavní hvězdy. Tom Hardy se totiž upsal komiksové adaptaci Venom (2018), která sice sbírala nepěkné recenze, v kinech ovšem utržila 856 milionů dolarů. V kombinaci s oscarovou nominací za snímek REVENANT Zmrtvýchvstání (2015) se Hardy během několika let stal jedním z nejžádanějších hollywoodských herců současnosti.

Pro režiséra Joshe Tranka bude rok 2020 klíčový. Slibnou kariéru pětatřicetiletého tvůrce totiž před pěti lety velmi poškodil neúspěch filmu Fantastická čtyřka. Trank na sebe navíc upozornil prohlášeními na Twitteru, v kterých studio 20th Century Fox obvinil z nerespektování jeho vize. Film Capone lze vnímat jako režisérův hazardní pokus, jak se vrátit na výsluní. Trank k filmu zároveň napsal scénář a je hlavní střihač.

Ve snímku se ve vedlejších rolích objeví několik výrazných jmen. Caponeho manželku stvární Linda Cardelliniová, kterou mohli čeští diváci vidět v kinech naposledy v Zelené knize (2018) nebo v Avengers: Endgame (2019). Ve filmu hraje také na Oscara nominovaný Matt Dillon (Jack staví dům /2018/) nebo Kyle MacLachlan (Městečko Twin Peaks – The Return /2017/).

Trank na Twitteru oznámil, že film bude mít květnovou premiéru prostřednictvím VOD služeb. Snímek by měl po skončení koronavirové krize také vstoupit do kin.