Richard Brabec vyjednal peníze navíc na boj se suchem, ministryně spravedlnosti zase pro Vězeňskou službu

Brífink po jednání Richarda Brabce s Alenou Schillerovou o rozpočtu (zdroj: ČT24)

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se ve čtvrtek sešla s dalšími ministry kvůli rozpočtu na příští rok. Richard Brabec (ANO) vyjednal za ministerstvo životního prostředí 250 milionů korun navíc na boj se suchem a také s následky klimatické změny. Po něm se s ministryní financí sešla také ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), která dojednala více peněz pro Vězeňskou službu.

Pro ministerstvo životního prostředí bylo podle červnových dat v návrhu státního rozpočtu na rok 2020 vyčleněno 15,74 miliardy korun, proti letošní částce by tak měl být příspěvek navýšený o více než 1,514 mld. korun. Podle mluvčí ministerstva si ale boj se suchem vyžádá minimálně stovky milionů navíc.

Nakonec vyjednal Richard Brabec čtvrt miliardy korun navíc na boj se suchem a také s následky klimatické změny. Podle něj jde například o projekt umělé infiltrace, kterým chce ministerstvo posilovat zdroje podzemní vody. Víc peněz bude také na program Výsadba 10 milionů stromů. 

Rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička v úterý upozornil, že stát vydává na boj proti suchu pouze jednotky miliard. Přitom by podle rektora měl na udržení vody v krajině dávat minimálně 25 miliard korun ročně. Pokračující sucho a nedostatek srážek by v budoucnu mohly podle propočtu vědců ovlivnit pokles českého HDP až o 1,6 procenta i více.

Richard Brabec ale na brífinku po jednání se Schillerovou ujišťoval, že se ministerstvo snažilo také šetřit: „Naslouchali jsme přání paní ministryně na rozpočtovou dietu, v provozních nákladech v příštím roce ušetříme 10 procent a také škrtáme 161 tabulkových míst.“ 

Vězeňská služba bude mít o 200 milionů víc

Ministryně spravedlnosti Benešová už před jednáním avizovala, že chce domluvit více peněz pro Vězeňskou službu a na dostavbu pražského Justičního areálu Na Míčánkách. Nakonec bude rozpočet resortu vyšší asi o 250 milionů, peníze navíc mají jít právě do těchto dvou oblastí. „Pokud by se postupovalo, tak jak bylo navrženo, tak by to bylo nespravedlivé vůči Vězeňské službě,“ podotkla Benešová na brífinku po jednání. 

„Po vzájemné dohodě jsme zrušili škrt provozních výdajů u Vězeňské služby, abychom udělali to samé, co jsem udělalala v případě policie a hasičů,“ doplnila ministryně financí. Pro hasiče se v uplynulých dnech podařilo vyjednat o 400 milionů korun navíc, policie dostala přidáno 1,1 miliardy korun.

Tisková konference Aleny Schillerové a Marie Benešové (zdroj: ČT24)

Podle prvotního návrhu rozpočtu mělo mít ministerstvo spravedlnosti k dispozici na výdaje celkem 31,001 miliardy korun, což je o 511 milionů korun více než letos. 

Benešová požadovala navýšení o půl miliardy, výsledek jednání však označila za rozumný kompromis a novinářům řekla, že odchází spokojená. Ministerstvo nezískalo prostředky třeba na justiční areál v Českých Budějovicích. „To tak v životě chodí. Život není to, co my chceme, ale to, co máme, takže musíme umět dělat kompromisy. Já chápu, že výstavby jsou
dneska problematické, takže tam jsme trochu couvli,“ uvedla ministryně na brífinku.

Schillerová již o rozpočtu jednala s většinou ministrů. Oproti vládnímu návrhu zákona si prosadili navýšení svých kapitol o více než 11 miliard korun. Ministryně i premiér Andrej Babiš (ANO) počítají se schodkem státního rozpočtu ve výši 40 miliard korun. Nevidí důvod k jeho snižování, jak chtějí komunisté. O jejich požadavcích chce Schillerová vyjednávat příští týden. V září by pak rozpočet měla schvalovat sněmovna.