Poslanci se vrátí k úspornému balíčku. Řeší se i rodičovský příspěvek

Události: Poslanci se vrací k úspornému balíčku (zdroj: ČT24)

Poslanci se tento týden vrátí k úspornému balíčku. Ve středu ho bude řešit rozpočtový výbor a v pátek začne závěrečné čtení. Ve sněmovně se ale povede i třeba debata o rodičovském příspěvku.

Po řadě jednání se koalice dohodla, že rodičovský příspěvek poroste – a to o 50 tisíc korun. Týkat se to má dětí narozených od ledna příštího roku.

„Za KDU-ČSL máme radost, že se to vůbec podařilo prosadit. Myslím, že nějaké další navýšení je už nad rozpočtové možnosti,“ říká předseda sněmovního sociálního výboru Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

Některé pozměňovací návrhy opozice jsou už v systému. Prosazuje třeba vyšší růst, nekrácení doby čerpání nebo i rozšíření okruhu těch, kteří na navýšení dosáhnou. „Chceme to dát skutečně všem rodičům malých dětí do čtyř let věku, protože jak jsme všichni zažili v posledních letech, byla inflace naprosto vysoká,“ míní místopředsedkyně sněmovního sociálního výboru Lucie Šafránková (SPD).

Navrhované změny rodičovského příspěvku
Zdroj: vládní návrh

Závěrečné čtení

V plánu je ale i setkání dalších výborů. Ten rozpočtový má na programu konsolidační balíček. Výbor už minule doporučil souhrnnou úpravu koalice. Teď bude debata i o dalších pozměňovacích návrzích, kterých je na osm desítek. Výbor má hlasovat o každém z nich. Zástupci koalice vyhodnocují důsledky možných změn.

„Ty, které jdou výrazně proti konsolidaci, jsou návrhy, co u nás nenajdou velkého uplatnění. Ale jsou takové, co mají marginální dopad na státní rozpočet, o těch hovořit budeme,“ nastiňuje první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

„Připravím si to tematicky, daň z příjmu, DPH a tak dále. Budu apelovat, aby alespoň některé z našich návrhů byly podpořeny,“ říká předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.