Polská ekonomika slaví nejprudší meziroční růst v historii. Vylétla jím z pandemie

Hrubý domácí produkt (HDP) Polska se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 10,9 procenta po poklesu o 0,9 procenta v prvním kvartálu. Uvedl to ve svém prvním odhadu polský statistický úřad. Podle serveru BusinessInsider.com.pl tak polská ekonomika zažila nejprudší meziroční růst v historii a překonala dosavadní rekord ze čtvrtého čtvrtletí 1997, kdy HDP stoupl o 10,8 procenta.

Růst však nepatrně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jeho tempo v anketě agentury Reuters odhadovali na jedenáct procent.

Statistický úřad rovněž uvedl, že v mezičtvrtletním srovnání se HDP podle sezonně očištěných údajů zvýšil o 1,9 procenta. Růst tak zrychlil z 1,3 procenta v prvním kvartálu.

Loni polská ekonomika v důsledku pandemie covidu-19 zaznamenala první celoroční pokles od roku 1996. Ve srovnání s jinými evropskými ekonomikami byl ale hospodářský útlum v Polsku relativně mírný.

První odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ) koncem července ukázal, že česká ekonomika v letošním druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 7,8 procenta po poklesu o 2,4 procenta v prvním kvartálu.