Nákup akcií britské pošty už vydělal Křetínskému 2,7 miliardy. Teď chce navýšit podíl v řetězci Metro

Podnikatel a český miliardář Daniel Křetínský nákupem akcií britské pošty Royal Mail už vydělal 93,1 milionu liber (2,7 miliardy korun), napsal web listu The Times. Křetínský začal akcie nakupovat za nejpřísnějších protikoronavirových opatření, kdy akciové trhy prudce klesaly. Svůj podíl budoval od března do července a do akcií vložil kolem 213 milionů liber. Zároveň společnost EPGC, vlastněná Křetínským a slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, oznámila záměr na převzetí akcií německého řetězce Metro, který v Česku vlastní velkoobchody Makro.

Křetínský, jehož majetek časopis Forbes ve svém žebříčku z letošního dubna vyčíslil na 3,4 miliardy dolarů (76,2 miliardy korun), v Royal Mail na začátku března koupil prostřednictvím investičního fondu Vesa Equity nejprve 3,1 procenta. Vesa, ovládaná Křetínským a slovenským finančníkem Patrikem Tkáčem, podíl v britské poště zvýšila desetkrát a nyní vlastní 13,1 procenta akcií. Hodnota podílu aktuálně činí asi tři sta milionů liber, akcie Royal Mail od propadu v dubnu svou cenu téměř zdvojnásobily.

Akcie Royal Mail v posledních dnech posílily i v reakci na zprávu, že skupina mezi dubnem a srpnem doručila o 177 milionů balíků více než ve stejném období loni. Překonala tím odhady analytiků a bez problémů kompenzovala pokles objemu dopisů. Meziročně pak Royal Mail zvýšila tržby o 138 milionů liber.

Americká investiční banka JP Morgan odhaduje, že Royal Mail letošek uzavře s provozním ziskem 45 milionů liber, zatímco dříve čekala ztrátu 311 milionů liber.

List The Times připomíná spekulace z letošního léta, podle nichž měl Křetínský zájem o vyčlenění divize GLS, dceřiné společnosti Royal Mail zabývající se logistikou. GLS je zdrojem výdělku pro celou skupinu, podle analytiků letošek uzavře s provozním ziskem až 250 milionů liber. JP Morgan předpokládá, že se fond Vesa o oddělení divize GLS snaží. Analytici ze společnosti Bernstein mají za to, že divize má větší cenu mimo skupinu a tento krok by uvítali.

EPGC oznámil záměr na převzetí akcií německého řetězce Metro

Zároveň teď také investiční společnost EP Global Commerce (EPGC) spoluvlastněná Křetínským a Tkáčem usiluje o navýšení podílu v německém obchodním řetězci Metro. Oznámila proto záměr podat dobrovolnou nabídku na převzetí akcií této firmy. Nyní je s podílem 29,9 procenta největším akcionářem, informoval mluvčí EPGC Daniel Častvaj. Metro je v Česku majitelem velkoobchodů Makro.

Cílem je navýšit podíl EPGC ve společnosti Metro přes 30 procent, uvedl Častvaj. Nabídková cena odpovídá váženému průměru ceny akcií Metra na burze za poslední tři měsíce. Předpokládaná nabídková cena za kmenovou akcii je přibližně 8,49 eura (cca 226 korun) a asi 8,87 eura (zhruba 236 korun) za preferenční akcii. „Nabídka není podmíněna žádným minimálním limitem počtu nabídnutých akcií,“ dodal Častvaj.

Křetínský s Tkáčem vstoupili do německé společnosti v létě 2018. O tom, že se Křetínský připravuje na převzetí německé maloobchodní společnosti Metro, psala agentura Reuters na začátku minulého roku. Zatím se mu to ale nepodařilo.

EPGC neočekává, že bude po uzavření dohody držet více než polovinu hlasovacích práv, uvedla agentura Reuters. Loni EPCG se snahou Metro převzít neuspěla kvůli odmítavému postoji firem Meridian a Beisheim, které mají v řetězci 23procentní podíl.

Analytik James Grzinic ze společnosti Jefferies má za to, že Meridian a Beisheim nabídku znovu odmítnou, ale EPGC bude o převzetí nadále usilovat a nakupovat za tímto účelem akcie Metra na volném trhu.

Akcie německého obchodního řetězce Metro v pondělí výrazně zpevňují. Správní rada řetězce uvedla, že nabídka EPGC firmu výrazně podhodnocuje. Akcionáře proto vyzvala, aby až do dalšího oznámení správní rady nic nepodnikali.