Hospodářská komora chce, aby vláda v rozmezí měsíců udělala zásadní kroky a předešla tak stagnaci. NERV jí předloží návrhy opatření

OVM: Jak podpořit ekonomiku (zdroj: ČT24)

České ekonomice hrozí stagnace, Národní ekonomická rada vlády (NERV) proto navrhne body, jak ji znovu nastartovat. Její člen Dominik Stroukal v Otázkách Václava Moravce řekl, že už přibližně za dva týdny předloží dokument vládě. Vlastní doporučení má také Hospodářská komora.

Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček (ODS) vymezil oblasti, ve kterých je třeba udělat zásadní kroky – energetika, doprava, datové sítě, dostupné bydlení, uvolnění trhu práce, vzdělávání a věda, výzkum a inovace. To vše se podle něj musí řešit dohromady – například nedává smysl investovat do stavby silnic, ale nevychovávat nové inženýry, kteří by je stavěli.

„To platí i pro další odbornosti – jaderný program. Pokud chceme zůstat jadernou velmocí, potřebujeme absolventy na našich univerzitách,“ vysvětlil.

Stroukal věří, že politici chápou, že je potřeba nastartovat ekonomiku. Chválí, že vláda nejdříve schválila konsolidační balíček, protože by bylo těžké ho prosadit v budoucnosti. Doporučení, která dostane kabinet od NERVu, můžou použít i politici z budoucích reprezentací.

„Já si dokážu představit, že na politickém cyklu nemusí tolik záležet. (…) O těch faktech je shoda, teď věřím, že je úplně jedno, jestli jsme na začátku, nebo v druhé polovině období,“ řekl.

Podle Zajíčka je třeba udělat základní kroky v řádu měsíců – některé do konce roku. Chtěl by, aby strategické investice byly schváleny do března příštího roku. Ocenil vládní rozpočtový balíček, protože vysílá signál veřejnosti, že se vláda o ekonomiku stará.

Mobilizace trhu práce

Špatná je situace na pracovním trhu, kde chybí zaměstnanci, vláda proto upravila podmínky pro získání pracovních víz. Zajíček ale připomněl, že je důležité zmobilizovat domácí pracovní sílu, k tomu je potřeba zejména jim umožnit vzdělávání a rekvalifikaci.

Vítá ale i usnadňování cest pro imigranty, na tom jsou podle něj firmy ochotné aktivně spolupracovat. „Firmy jsou připraveny na sebe převzít maximální odpovědnost, pokud takovou příležitost dostanou. Myslím si, že můžeme být odvážnější a ještě zvolnit povolovací řízení.“

Stroukal připomněl, že z trhu práce mizí také lidé, kteří jsou v exekuci. V mezinárodním srovnání má Česko vysoké množství těch, kdo kvůli dluhům v podstatě nemohou legálně pracovat. Složité podmínky jsou také pro ženy, které se rozhodnou mít děti.

„Jsou to věci, které se asi neodstraní okamžitě, ale mohli bychom teď ten proces nastartovat, abychom se zbavili těch ohromných čísel,“ řekl Stroukal. 

Nejvíce je podle Zajíčka třeba zapojit do pracovního trhu Čechy, kteří by mohli a dokázali pracovat – třeba ženy na mateřské nebo seniory, kteří dokáží zastat mnoho aktivit. Důležitá je i pracovní síla z ciziny a studenti, kteří by tu mohli zůstat a pracovat.