Důležitá věc bude až příprava rozpočtu na rok 2023, myslí si Zámečník

Interview s Miroslavem Zámečníkem (zdroj: ČT24)

Vláda má nový rozpočet hotový, schválení sněmovní většinou by neměl být problém. Propad hospodaření státu má letos být 280 miliard korun místo dříve plánovaných 377 miliard. Národní rozpočtová rada vládu chválí, opozice kabinetu vyčítá, že je asociální a škrtá investice. Vrchní poradce České bankovní asociace a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník míní, že opravdový rozpočet nového kabinetu bude až ten nadcházející, teď už prý nebylo možné podobu návrhu kvalitativně změnit. Byl hostem Interview ČT24.

Změny v rozpočtu na rok 2022 od nové vlády jsou podle Zámečníka důležité svojí demonstrativní funkcí a ambicí šetřit. Ministru financí Zbyňku Stanjurovi (ODS) také hraje do karet vysoká inflace a tedy vyšší výběr DPH, podotýká ekonom.

„Dali si pozor a nesahají na věci, kde by byl problém to obhájit,“ dodává k úpravám rozpočtu.

Pokud jde o investice, upozorňuje Zámečník, že ne každá musí být národohospodárně blahodárná. Zmiňuje takzvané bílé slony. „To jsou investice prestižní, které neměly nikdy vzniknout. A budou zemi, která si je dopřála, ještě dlouho trápit,“ podotýká. Podstatná věc je také pohyb úrokových sazeb. „Co byla vláda schopná dosáhnout na finančních trzích před rokem a půl, to už vůbec není pravda,“ tvrdí. 

Nereálný růst výdajů v obraně?

Škrtalo se také v resortu obrany, letos má Česko dávat do této oblasti 1,33 procenta hrubého domácího produktu. Dvě procenta HDP na obranu chce přitom vláda vydávat v roce 2025.

Podle Zámečníka je taková vidina nereálná, problém vidí v technické nepřipravenosti projektů. A potom také skokové navýšení by byla nepříjemná věc i politicky, tvrdí.

Obecně však ohledně úprav letošního rozpočtu upozorňuje, že „v takhle pozdním transferu vlády nemáte vůbec žádnou šanci to nějakým způsobem kvalitativně změnit“. Za důležité považuje to, jak se připraví rozpočet na rok 2023. 

Celý rozhovor s Miroslavem Zámečníkem o rozpočtu i ekonomických vyhlídkách je ve videu nahoře.