Žijí jako rodina, ale stát je tak nevnímá. Poslanci se vrátí k debatě o manželství stejnopohlavních párů

Události: Politická debata o manželství osob stejného pohlaví (zdroj: ČT 24)

Sněmovna opět prodiskutuje téma manželství pro páry stejného pohlaví. V názoru na něj ovšem není jednotná ani koalice, ani opozice. Před druhým čtením návrh musí projednat garanční Ústavně právní výbor, který se sejde příští týden. Politici napříč kluby hledají kompromis.

Do desetiletého partnerského vztahu Lucie Kalouskové a Karolíny Trávníčkové se v únoru narodila dcera Magdaléna. I když žijí jako rodina, stát je tak nevnímá. Matkou Magdalény je oficiálně pouze Lucie, která ji porodila.

„Kdyby se mi něco stalo, není tady žádný institut, jak by šly k Lucce peníze, aby se mohla starat o malou. Nejsou žádná rodičovská, příbuzenská práva,“ upozornila Karolína Trávníčková.

Stejnopohlavní páry mohou v Česku vstoupit do registrovaného partnerství, což jejich postavení nejen ve vztahu k dětem nenarovná. Karolína s Lucií proto čekají až na možnost manželství.

Místo manželství partnerství

O manželství pro osoby stejného pohlaví se nyní vede v dolní komoře diskuze. Poslanci konkrétně debatují o možném kompromisu. Stejnopohlavní páry by měly stejná práva jako manželé, jejich svazek by se ale místo manželství jmenoval partnerství.

„Vede to k tomu, že pořád bude určitá stigmatizace lidí s jinou sexuální orientací, to pro mě není úplně šťastné řešení. Na druhou stranu pro mě jsou úplně zásadní další věci, zejména to, že bychom konečně narovnali práva dětí,“ řekl zástupce předkladatelů návrhu Josef Bernard (STAN).

„Sněmovna je hodně konzervativní. Pro manželství tady podpora není, proto musíme hledat kompromis. A mě tedy mrzí, že tu musíme handlovat o právech lidí,“ uvedla poslankyně Klára Kocmanová (Piráti).

Slovo manželství vadí řadě poslanců z koaliční ODS a KDU-ČSL. Opozice zatím jednotná není. „Samozřejmě se budu snažit vysvětlovat, co je na tom dobře, co špatně, vyslechnu si jejich názory. Byla bych ale ráda, kdyby to prošlo,“ přidala zástupkyně předkladatelů návrhu Jana Pastuchová (ANO). „Meritum veškerého jednání je osvojení a možnost vychování dětí v homoparentálních rodinách a proti tomu SPD zásadně je,“ dodal poslanec Jan Síla.

Manželství osob stejného pohlaví v úvodním kole prošlo Poslaneckou sněmovnou na konci června stejně tak jako návrh na ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.