Zeman i Babiš podpořili investice do armády a její modernizaci. Prezident doporučil vyzbrojení drony

Česko musí kvůli situaci ve světě masivně zbrojit, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) při připomenutí sto let od vzniku generálního štábu armády. Země podle něj ve zbrojení zaspala, stav vojenské techniky není dobrý a po revoluci došlo ke zdecimování místního zbrojního průmyslu. Prezident Miloš Zeman poukázal na oběti českých vojáků v zahraničních misích. I on se vyslovil pro vyšší investice do armády. Uvítal, že armáda plánuje vytvoření praporu bezpilotních prostředků.

Armáda si v úterý několika akcemi připomněla sto let existence generálního štábu, vedle vysoce postavených politiků se v Domě armády v Praze sešly desítky současných i minulých velitelů českých ozbrojených sil. 

Zeman: „Jsem rád, že bude zřízen prapor dronů“

Prezident připomněl počátky historie československé armády, boj legionářů v Rusku i sokolů při obraně nově vzniklého Československa a také ztrátu Sudet se souhlasem Britů a Francouzů v roce 1938. Poznamenal, že po anšlusu Rakouska by byl boj Československa proti Německu beznadějný. „I když v opačném případě bych se pro boj přimlouval,“ řekl. 

Zeman se vyslovil pro vyšší investice do armády a opět doporučil, aby se armáda vyzbrojila drony. Praxe ve světě podle něj prokázala jejich užitečnost. „Jsem proto rád a oceňuji to, že bude zřízen prapor dronů,“ řekl. Doufá, že půjde o pozorovací i bojeschopné bezpilotní prostředky.

Zároveň zdůraznil, že podporuje mise, a připomněl smrt čtrnácti českých vojáků. „I tyto oběti ukazují, že naše armáda traumatizovaná minulou historií, kdy nemohla bojovat, opět bojuje,“ poznamenal Zeman. Étos bojeschopné, ale i bojující armády by si podle něj Česko mělo odnést do budoucna.

Babiš: „Žijeme ve světě, ve kterém musíme masivně zbrojit“

Podle Babiše má Česko skvělé vojáky, zaspalo ale dobu ve zbrojení armády. „Žijeme ve světě, ve kterém musíme zbrojit, a to masivně, musíme nabírat vojáky,“ řekl. Evropa by se podle něj měla v souvislosti s posledním vývojem zamyslet nad zajištěním bezpečnosti svých občanů. Návrh evropské armády označil za nesmysl.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) ocenil rychlost, s jakou se československá a posléze česká armáda dokázaly po revoluci zapojit do mezinárodních vojenských misí. „Naši vojáci mají ve světě velmi dobré jméno a skvělou pověst. Kdybychom k tomu přidali více odvahy a rychlosti v modernizaci armády, bylo by to téměř dokonalé,“ řekl.

Ukázky vojenské techniky na Vítězném náměstí. Generální štáb slaví sto let (zdroj: Studio 6)

Náčelník generálního štábu Aleš Opata uvedl, že armáda se nyní nachází v největším modernizačním a transformačním procesu ve své moderní historii. „Když budeme jednotní, podaří se to,“ řekl.

Dodal, že armáda pracuje na moderní vojenské doktríně a účelem je mít armádu dobře vyzbrojenou a silnou nejenom na papíře. „Abychom se nemuseli stydět, až se bude za  sto let hodnotit naše éra,“ poznamenal.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) vyzdvihl, že armáda je hrdá a těší se vysoké důvěře obyvatel i spojenců. Generálnímu štábu popřál, aby si vysokou úroveň udržel i v budoucnosti. „Protože bez kvalitního velení nemůže být ani dobrá armáda,“ řekl.