Výbor podpořil vládní návrh rozpočtu. Ve sněmovně se k němu vyjádří i prezident Zeman

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny doporučil plénu schválit přepracovaný návrh státního rozpočtu pro tento rok. Sněmovna by měla rozpočet začít projednávat v pátek na mimořádné schůzi. Na ni se chystá i prezident Miloš Zeman.

Na jednání rozpočtového výboru chyběli dva z 25 jeho členů. Pro schválení rozpočtu bylo třináct koaličních poslanců z výboru, proti devět opozičních, jeden poslanec se zdržel. Rozpočet počítá s deficitem 280 miliard korun, což je o necelých sto miliard méně než původní návrh předložený předchozí vládou.

Nynější vláda schválila upravený návrh letošního rozpočtu minulý týden a chtěla jej zařadit na program řádné schůze sněmovny. Tu však poznamenaly opoziční obstrukce, po dni a půl jednání není ještě ani schválený program, a tak bude pro první čtení rozpočtu v pátek svolána mimořádná schůze. Přijde na ni i prezident Miloš Zeman, který se k rozpočtu před jeho projednáváním ve sněmovně vyjadřoval i v minulosti.

Koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN má ve sněmovně většinu 108 hlasů, lze proto očekávat, že rozpočet prosadí. Představitelé opozičních stran dali najevo, že i když mají vůči návrhu vážné výhrady, nechystají další obstrukce.

Pokud sněmovna v prvním čtení schválí základní parametry rozpočtu, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání, už tyto údaje nebude moci měnit. Poslanci a výbory ale budou ještě moci navrhovat přesuny uvnitř rozpočtu.

Protože nynější kabinet po svém nástupu stáhl původní návrh rozpočtu, vstoupilo Česko do roku 2022 v rozpočtovém provizoriu. V jeho rámci dostávají jednotlivé kapitoly státního rozpočtu v každém měsíci dvanáctinu celkové roční částky podle rozpočtu pro předcházející rok. Vláda předpokládá, že tento stav potrvá nejdéle do konce března, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) však předpokládá, že by mohl být nový zákon o státním rozpočtu účinný již zhruba od poloviny března.