Vedlo se výběrové řízení na koaličního partnera, komentuje Hřib patovou situaci v metropoli

UK: Praha má nové zastupitelstvo, koalici ne (zdroj: ČT24)

Úřadující pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že povolební vyjednávání v metropoli, které dosud neskončilo, se protáhlo kvůli tomu, že se „vedlo výběrové řízení na koaličního partnera“. Předseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Zdeněk Zajíček (ODS) zopakoval, že cílem uskupení zůstává i nadále koalice na vládním půdorysu.

„Když jsme vytvořili Alianci stability (Piráti + Praha sobě), jasně jsme řekli, že nebudeme usilovat o funkci primátora. Respektujeme, že primátora bude nominovat vítěz voleb, tedy koalice SPOLU,“ uvedl hned v úvodu diskuse Hřib. 

„Doufám, že primátorem bude náš kandidát, tedy Bohuslav Svoboda, který kandidoval jako lídr za koalici SPOLU,“ potvrdil Zajíček fakt, že koalice SPOLU chce jako vítěz voleb v hlavním městě metropoli řídit.

„Vlastně nerozumím, kde je problém, respektive problém je v tom, že SPOLU s námi nechce usednout k jednacímu stolu. K tomu jsem dnes (ve čtvrtek) pana Zajíčka vyzýval, nicméně koalice SPOLU odmítá jednat s Aliancí stability. Nechápu, proč říkají, že Praha sobě pro ně není přijatelný koaliční partner, když s nimi vedli koaliční jednání, kvůli nimž odmítali schůzky s námi,“ tvrdí Hřib.

Toto chování podle něj vedlo právě k vytvoření Aliance stability. Jednání podle něj protahoval fakt, že se „vedlo výběrové řízení na koaličního partnera“.

„My o (koalici na půdorysu vlády) usilujeme od samého počátku, dokonce jsme to říkali už před volbami, po volbách a při všech vyjednáváních. Je to pro nás naprosto zásadní věc. Jednání na tomto půdorysu jsme nabízeli mockrát,“ kontroval Zajíček.

Když za ním po čtvrteční ustavující schůzi zastupitelstva přišel právě Hřib s nabídkou k setkání, byl prý nadšený. Až při cestě na schůzku se podle něj ukázalo, že jde opět o Alianci (stability), s níž SPOLU jednat nebude, protože prioritou je koalice na vládním půdorysu. A ta je podle Zajíčka dosažitelná.

Praha sobě jako problém

Aliance naopak dle jeho slov představuje současnou politickou reprezentaci vládnoucí Praze. „My jsme vyhráli volby a chceme změnit způsob fungování hlavního města,“ zdůraznil Zajíček. „Obohacení“ budoucí koalice o Prahu sobě by podle něj naopak mohlo vážně zkomplikovat realizaci programu a změn, k nimž se SPOLU zavázalo.

Hřib ale tvrdí, že cílem je ustavit v Praze koalici na stejném principu, podle nějž se formovala i ta vládní – tedy sdružením všech demokratických subjektů. To podle něj v hlavním městě znamená zahrnout i Prahu sobě. Prý nechápe, proč SPOLU tento model stále odmítá. Koalice na širokém základě by dle Hřiba byla v dnešní době naopak prospěšná, metropole totiž čelí „celé řadě výzev“.

„Když si Piráti na začátku jednání stanovovali požadavky a podmínky, kvůli kterým nemohou spolupracovat s námi nebo s některými našimi kandidáty, tak jsme samozřejmě oslovili další politické strany. Proto jsme jednali s Prahou sobě,“ zmínil Zajíček. I tehdy ale podle něj byla prioritou spolupráce na vládní úrovni.