TÉMA

Aliance pro stabilitu

Členové pražské koalice si mohou důvěřovat, říká šéf pražské ODS Benda. Pro Marvanovou zato nemá dobré slovo

Koalice, která vydrží a které se bude díky stejnému stranickému složení snáze jednat s vládou – tak vnímá nově zvolené vedení Prahy Marek Benda (ODS). Dojednat, že v Praze budou vládnout uskupení SPOLU, Piráti a STAN v čele s primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS), trvalo politikům od konce loňského září. Benda je ovšem přesvědčen, že zástupci koaličních stran k sobě mají nyní důvěru. Marek Benda byl hostem Interview ČT24, kam původně přijal pozvání Bohuslav Svoboda, ale nakonec se omluvil s argumentem, že se protahuje jednání zastupitelstva.
16. 2. 2023|

Vedlo se výběrové řízení na koaličního partnera, komentuje Hřib patovou situaci v metropoli

Úřadující pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve čtvrtečních Událostech, komentářích mimo jiné řekl, že povolební vyjednávání v metropoli, které dosud neskončilo, se protáhlo kvůli tomu, že se „vedlo výběrové řízení na koaličního partnera“. Předseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Zdeněk Zajíček (ODS) zopakoval, že cílem uskupení zůstává i nadále koalice na vládním půdorysu.
4. 11. 2022|

STAN přijal nabídku SPOLU na jednání o vzniku většinové koalice v Praze

STAN přijal nabídku pražské koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) k jednání o vytvoření většinové koalice v hlavním městě, sdělil lídr hnutí pro pražské komunální volby Petr Hlaváček. Starostové by tak podle nabídky koalice SPOLU mohli v městské radě získat dva mandáty včetně pozice náměstka primátora. O rozložení sil v městské radě by se podle Hlaváčka mělo ještě jednat. Koalice SPOLU nabídla v sobotu spolupráci hnutí STAN a rovněž Pirátům a je připravená s jejich zástupci jednat v pondělí nebo v úterý. Ve volbách v Praze vyhrála koalice SPOLU před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.
23. 10. 2022|

SPOLU nabídla Pirátům a STAN jednání o uzavření koaliční smlouvy v Praze

Pražská koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) nabídla Pirátům a STAN jednání o vytvoření většinové koalice v hlavním městě. Podle ní mohou strany najít shodu na programových, organizačních, procesních a personálních otázkách. Koalice zároveň navrhuje v městské radě s ohledem na volební výsledek pro sebe šest mandátů včetně pozice primátora, tři mandáty pro Piráty a dva pro STAN. Za vyjednávací tým koalice to uvedl Zdeněk Zajíček. Ve volbách v Praze vyhrála koalice SPOLU před druhým hnutím ANO a třetími Piráty.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:25|

Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu. Ve vyjednáváních budou postupovat společně

Pražští Piráti a Praha Sobě uzavřeli Alianci pro stabilitu a v povolebních vyjednáváních budou postupovat výhradně spolu. Důvodem je dosavadní pomalost povolebních vyjednávání. Novinářům to ve čtvrtek řekli primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě). Podle lídra ANO a poslance Patrika Nachera vznik aliance jednání naopak zbrzdí. Piráti a Praha Sobě mají v 65členném městském zastupitelstvu 24 hlasů.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 17:58|