V prvním pololetí zahynulo při nehodách podobně lidí jako loni. Výsledek dramaticky zhoršil červen

V prvním pololetí zahynulo při dopravních nehodách 225 lidí, vyplývá z policejní statistiky. Výsledek znatelně zhoršil červen s 52 obětmi havárií. Loni bylo první pololetí na českých silnicích podobně tragické jako letos, ke konci června evidovala policie 226 mrtvých.

Ve srovnání s minulým rokem byl v prvním pololetí letos výrazně tragičtější červen, kdy zahynulo o deset lidí více, a také leden, kdy bylo zhoršení podobné. V únoru byla situace srovnatelná s loňskem, od března do května lepší.

Nejvíce tragických nehod se od ledna do června stalo ve Středočeském kraji, kde zahynulo 39 lidí. Nejméně jich bylo v Olomouckém kraji, kde se stalo pět smrtelných nehod. V Praze zemřelo po haváriích osm lidí, přičemž žádná tragická nehoda se v metropoli nestala v červnu.

Výrazné zhoršení bezpečnosti na silnicích v červnu ve srovnání s loňským šestým měsícem bylo dílem pouhých dvou dnů – víkendu 3. a 4. června, kdy zahynulo každý den po pěti lidech.

Zřejmě poslední smrtelná nehoda letošního šestého kalendářního měsíce se stala hodinu před páteční půlnocí v Kladně. Autobus srazil v Unhošťské ulici devatenáctiletého muže na elektrické koloběžce. Mladík utrpěl zranění, jimž podlehl.

Zda bude celý rok 2023 rokem, kdy se situace na silnicích zhoršila, nebo se naopak stane jedním z nejpříznivějších v historii – případně zcela nejlepším – ukážou v nemalé míře prázdniny. Ty jsou na silnicích vždy nejtragičtější částí roku, zatím je ale situace na silnicích a dálnicích klidná.

Policie ohlásila na začátek prázdnin dopravněbezpečnostní akci, do níž se zapojí stovky policistů. Bude zejména měřit rychlost, slibuje také dohled nad tím, aby řidiči za jízdy nedrželi telefony a věnovali se řízení.