TÉMA

2023

Spotřeba plynu v Česku byla loni nejnižší za tři desetiletí

Mimořádně nízkou spotřebu plynu eviduje za uplynulý rok Energetický regulační úřad. Byla nejnižší od roku 1992, kdy ale současně byla podstatně menší plynofikační síť. Meziročně se spotřeba snížila o 10,4 procenta na 6,76 miliardy metrů krychlových. ERÚ dává úspory do souvislosti jednak s teplým počasím, ale hlavně se zdražováním energií a také ekonomickým útlumem.
26. 2. 2024Aktualizováno26. 2. 2024, 20:00|

Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.
4. 2. 2024|

Jablek se loni v Česku urodilo nejméně za posledních dvanáct let

Sklizeň ovoce v České republice loni meziročně klesla o 26 procent na podprůměrných 121 946 tun. Byla to nejnižší úroda od roku 2017. Výrazný meziroční propad o 27 procent byl u jabloní, jejichž úroda 100 604 tun byla nejnižší za posledních dvanáct let. Velké poklesy byly také u meruněk, broskví, švestek a višní, vyplývá z bilance sklizně, kterou nyní zveřejnil Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ). Vyšší čísla vykázaly hrušně.
16. 1. 2024Aktualizováno16. 1. 2024, 12:21|

Státní rozpočet loni skončil ve schodku 288,5 miliardy korun

Stát hospodařil v roce 2023 se schodkem 288,5 miliardy korun. Původní návrh předpokládal deficit 295 miliard korun, deficit je tak o šest a půl miliardy nižší, než stát plánoval. Oproti loňsku jde o pokles o 71,9 miliardy korun, uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který představil výsledky hospodaření státu v minulém roce. Státní dluh ke konci roku vzrostl z 2,895 na 3,111 bilionu korun.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:27|

Setkání Spider-Manů a jezdec v plamenech. Výběr z nejpodivuhodnějších fotografií roku

Fotografové ze světových agentur zachycují nejen tragické porážky a triumfální vítězství, ale také drobné momenty, které by jinak mohly v záplavě palcových titulků uniknout pozornosti. I letos byl svět plný oslav a náhodilých událostí zachycených čočkou fotoaparátu. Připravili jsme pro vás výběr těchto zvláštních snímků.
31. 12. 2023|

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Čistý zisk ČEZu meziročně výrazně klesl, přesto se blíží 30 miliardám

Energetická skupina ČEZ za tři čtvrtletí letošního roku vydělala 29,8 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o 43 procent. Hlavní příčinou poklesu je letos zavedená daň z neočekávaných zisků, která zvýšila náklady o 21 miliard. Provozní zisk (EBITDA) skupiny naopak vzhledem k vysokým tržním cenám komodit stoupl o šest procent na 95 miliard korun. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek společnost zveřejnila.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 12:41|

Česká ekonomika dál slábne, ve třetím čtvrtletí ztratila meziročně 0,6 procenta. Unijní HDP naopak mírně stoupl

Hrubý domácí produkt České republiky byl ve třetím čtvrtletí o 0,6 procenta nižší než loni. Byl také o 0,3 procenta nižší než v letošním druhém čtvrtletí. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Ekonomika v létě mírně zeslábla hlavně proto, že méně utrácely domácnosti, podle analytiků k tomu přispěl i útlum průmyslu. Zatímco česká ekonomika pozvolna klesá, celá Evropská unie je na tom lépe. Ve třetím kvartálu vzrostl její HDP podle odhadu Eurostatu meziročně i mezičtvrtletně o 0,1 procenta.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 12:43|

Slovenské středopravé strany hrají ve volbách o hodně, limitují je spory lídrů

Zatímco předvolební průzkumy predikují za vítěze nadcházejících předčasných parlamentních voleb na Slovensku Smer bývalého premiéra Roberta Fica, menší středopravé strany jsou v těžké pozici. Balancují totiž na hranici zvolitelnosti a hrozí jim, že se do parlamentu nedostanou. Oslovení politologové vidí hned několik důvodů, proč se stranám OĽaNO (Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti), SaS (Sloboda a solidarita), Demokrati a KDH (Kresťanskodemokratické hnutie) nedaří přitáhnout více voličů. Klín do jejich bližší spolupráce podle expertů vráží i lídr OĽaNO, bývalý premiér a ministr financí Igor Matovič, s nímž řada dalších politiků už odmítá spolupracovat.
18. 9. 2023|

Inflace v srpnu klesla jen mírně, ceny byly o 8,5 procenta vyšší než loni

Spotřebitelské ceny byly v srpnu o 8,5 procenta vyšší než loni, oznámil Český statistický úřad. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procenta. Meziroční inflace sice dál zpomaluje, ale ve srovnání s červencem byl pokles jen malý. Analytici míní, že inflace nyní klesá jen díky tomu, že loni byla obzvlášť vysoká, jenomže efekt vysoké srovnávací základny se podle nich již vyčerpává. Srpnový výsledek považují za argument pro to, aby centrální banka nesnižovala sazby.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 15:18|

Dividenda ČEZu pomohla státnímu hospodaření, schodek v srpnu klesl pod 200 miliard

Schodek státního rozpočtu činil ke konci srpna 194,6 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. Je to lepší výsledek než v červenci i než v minulých letech. Státnímu hospodaření podle ministerstva pomohla dividenda ČEZu ve výši 54 miliard korun. Meziročně rostly v rozpočtu příjmy i výdaje.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 21:24|

České domácnosti šetří. Ekonomika meziročně klesla druhé čtvrtletí za sebou

Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí ve srovnání s loňskem o 0,4 procenta klesla, oproti předchozímu kvartálu naopak nepatrně rostla. Český statistický úřad ve zpřesněném odhadu potvrdil trend z odhadu dřívějšího, i když meziroční srovnání je mírně příznivější. Na meziroční pokles měly podle statistiků vliv hlavně domácnosti, které šetřily a měly nižší výdaje na konečnou spotřebu. Výkon české ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než předpokládala Česká národní banka (ČNB) v srpnové prognóze. Ta u HDP očekávala pokles o 0,7 procenta. Lepší než očekávané byly výsledky spotřeby domácností i vlády a investiční aktivita, naopak za prognózou zaostal export.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 13:35|

Lidí bez práce bylo v červnu méně než předchozí měsíc, meziročně jich přibylo

Nezaměstnanost v červnu byla o desetinu procentního bodu nižší než o měsíc dříve, ale byla s 3,4 procenta vyšší než loni v červnu. Meziročně přibylo lidí, kteří práci hledají, a ubylo volných míst, i když je jich stále více než nezaměstnaných. Aktuální údaje zveřejnil Úřad práce.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 13:04|

V prvním pololetí zahynulo při nehodách podobně lidí jako loni. Výsledek dramaticky zhoršil červen

V prvním pololetí zahynulo při dopravních nehodách 225 lidí, vyplývá z policejní statistiky. Výsledek znatelně zhoršil červen s 52 obětmi havárií. Loni bylo první pololetí na českých silnicích podobně tragické jako letos, ke konci června evidovala policie 226 mrtvých.
1. 7. 2023|

Po dvou letech meziročně klesly ceny v zemědělství. Průmysl a stavebnictví zdražují, ale čím dál méně

Ceny výrobců v zemědělství začaly v květnu klesat. Oproti loňskému květnu byly o desetinu nižší, uvedl Český statistický úřad. Ceny v průmyslu a stavebnictví i ceny tržních služeb pro podniky ještě meziročně rostly, zdražování bylo ale mírnější než v předchozích měsících.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:26|

Průmysl v dubnu rostl. Hlavně díky tomu, že se loni vyrobilo málo aut

O 1,2 procenta v dubnu meziročně vzrostla průmyslová výroba v Česku. Oproti březnu růst významně zpomalil. Že průmysl vůbec zesílil, byla zásluha hlavně automobilové výroby, většina dalších odvětví klesla, oznámil Český statistický úřad. Stavebnictví v dubnu dál klesalo, oproti předchozímu měsíci byl meziroční propad výraznější. Statistici zároveň zveřejnili dubnový výsledek zahraničního obchodu, který byl – na rozdíl od loňského hlubokého deficitu – v osmimiliardovém přebytku.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:36|

Po předchozím růstu v dubnu ubylo nových hypoték, sazby letos poprvé stouply

Zatímco v březnu objem hypotečních úvěrů meziměsíčně docela výrazně stoupl, v dubnu zase klesl – o šestnáct procent. Naopak poprvé letos stoupla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace.
15. 5. 2023|

Obchodníkům v březnu klesly tržby nejvýrazněji od začátku roku. Víc než loni utráceli lidé hlavně za auta a benzin

Tržby v maloobchodě se v březnu meziročně snížily nejvýrazněji od začátku roku. Pokles o 8,1 procenta, o němž informoval Český statistický úřad, je na úrovni loňského prosince, kdy teprve začínal propad tržeb zpomalovat. Nejvýrazněji klesl zájem o domácí potřeby a také počítačovou a komunikační techniku.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 12:19|

Ekonomika v prvním kvartálu proti předchozímu mírně zesílila. Podle analytiků je robustní

Hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí oproti předchozímu kvartálu nepatrně vzrostl – o 0,1 procenta. Ve srovnání se začátkem loňského roku byl naopak nižší o 0,2 procenta, uvedl Český statistický úřad v předběžném odhadu. Podle analytiků nicméně mezičtvrtletní výsledek ukazuje, že recese v Česku skončila a hospodářství je robustní, i když existují i varovné signály. Že ekonomika se začátkem roku 2023 mírně zesílila, byla podle statistiků zásluha zahraniční poptávky, která rostla. Naopak spotřeba domácností se dále snižovala.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:18|

Ekonomika letos vzroste o desetinu procenta, odhadla bankovní asociace

Hrubý domácí produkt Česka bude letos podle odhadu České bankovní asociace o 0,1 procenta vyšší než loni. Fakticky bude tedy ekonomika stagnovat. Větší růst očekávají banky napřesrok, kdy by mohl HDP stoupnout o 2,7 procenta. Prognóza asociace je poněkud příznivější než podobné odhady, které vydalo ministerstvo financí a Česká národní banka. Obě tyto instituce očekávají mírný pokles ekonomiky.
9. 2. 2023Aktualizováno9. 2. 2023, 18:46|

Pavla a Babiše v prvním kole prezidentské volby dělí statistická chyba, ukazuje průzkum Medianu

V prvním kole prezidentské volby by nyní uspěli Petr Pavel a předseda ANO Andrej Babiš. Ekonomka Danuše Nerudová na ně ztrácí více než tři procenta. Ve druhém kole by Babiš s oběma svými hlavními soupeři přesvědčivě prohrál, vyplývá z průzkumu agentury Median pro Mladou frontu DNES, který se konal na konci prosince. Šance ostatních šesti kandidátů jsou malé, nikdo z nich by v prvním kole nezískal přes pět procent hlasů.
2. 1. 2023|

Češi slaví silvestra, v Praze byl zraněn policista

Česko slaví silvestra. Nejrušněji je v Praze. Na Václavském náměstí byl napaden policista, s úrazem hlavy skončil v nemocnici. Navzdory zákazu zábavní pyrotechniky v centru metropole na ni opět došlo v hojném počtu. V ulici Ve Smečkách poškodila třicet oken. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí posílené hlídky policie i strážníků, silvestrovská služba je náročná i pro záchranáře. Noc ale nevybočuje z normy silvestrovských oslav, shrnuli mluvčí.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:30|
Obrazem

Světové metropole vítají příchod nového roku mohutnými oslavami

Světové metropole na postupně oslavují příchod roku 2023. Tradičně obří ohňostroj uspořádalo Sydney, jedno z prvních velkých sídel, která každoročně vítají nový rok. I přes jejich negativní dopady, především na zvířata a životní prostředí, jsou mohutné ohňostroje stále dominantním rysem veřejných silvestrovských oslav.
31. 12. 2022Aktualizováno1. 1. 2023, 01:19|

Innogy od ledna zdraží části klientů elektřinu na cenový strop, průměrně si připlatí pětistovku měsíčně

Společnost innogy od ledna zvýší necelé desetině svých zákazníků ceny elektřiny. Tato část klientů tak bude od přelomu roku platit vládou zastropované ceny elektřiny, běžná domácnost si proti současnosti připlatí asi 500 korun měsíčně.
29. 11. 2022|