Češi slaví silvestra, v Praze byl zraněn policista

Česko slaví silvestra. Nejrušněji je v Praze. Na Václavském náměstí byl napaden policista, s úrazem hlavy skončil v nemocnici. Navzdory zákazu zábavní pyrotechniky v centru metropole na ni opět došlo v hojném počtu. V ulici Ve Smečkách poškodila třicet oken. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí posílené hlídky policie i strážníků, silvestrovská služba je náročná i pro záchranáře. Noc ale nevybočuje z normy silvestrovských oslav, shrnuli mluvčí.

Na novoroční oslavy v hlavním městě dohlíží policie, v pohotovosti je i antikonfliktní tým. Podle policejní mluvčí Violety Siřišťové vyjížděli policisté do půl hodiny po půlnoci k zhruba pěti stovkám případů.

V celé pražské památkové rezervaci je zakázané odpalování zábavní pyrotechniky, v minulých letech ale nebyl účinný a nejinak tomu bylo i tentokrát. Policisté uložili jednotky pokut, lidí porušujících pravidla bylo tolik, že je nebylo možné zvládnout.

Na Václavském náměstí řešili také případ napadení policisty, který skončil v nemocnici. V ulici Ve Smečkách pak někdo zábavní pyrotechnikou rozbil více než třicítku oken ve vnitrobloku.

Hasiči k půlnoci zasahovali u třiadvaceti požárů, které způsobila zábavní pyrotechnika. Hořela tráva, křoví nebo túje. Požár několika tújí v Klánovicích podle Kavky způsobil škodu odhadovanou na třicet tisíc korun. Za první hodinu nového roku zasahovali pražští hasiči u čtrnácti požárů. Na Twitteru informovali, že dva lidi musejí zachránit ze stometrové výšky z komína v Malešicích.

Pražští záchranáři kvůli silvestrovským oslavám i letos posílili svoji přítomnost v centru metropole. Podle mluvčí Jany Poštové nejsou tyto novoroční oslavy nijak výjimečně náročné proti jiným rokům. V záchranářském kamionu Golem na Václavském náměstí do půlnoci ošetřili šest raněných, nikdo nebyl v ohrožení života.

V Brně zakryli „orloj“

Na oslavy příchodu nového roku se připravili v dalších městech, kde nejvíce rušno očekávali většinou právě v centru obce. Své řady oproti běžnému víkendu posílili tamní záchranáři, policisté i strážníci.

V Brně zakryli i „brněnský orloj“, aby ho nepoškodili lidé slavící v ulicích, například pyrotechnikou. V moravské metropoli neplatí na silvestra noční klid a je dovoleno odpalovat zábavní pyrotechniku, přesto strážníci apelovali na ohleduplnost a doporučovali, aby lidé hlavní oslavy ukončili do půl druhé ráno. Dopravní policisté se poslední den roku zaměřili na kontrolu řidičů v souvislosti s řízením pod vlivem alkoholu.

V Ostravě je hlavní scénou tradičně Stodolní, kde některé podniky zvaly nejen na přípitek, ale i na další program. Večírek s hudbou, tancem a scénkami připravilo ale třeba také divadlo Stará aréna. Silvestrovský ohňostroj připravila Slezská Ostrava, světelnou show přivítali pak na Nový rok vpodvečer v Ostravě-Hrabůvce.