Vichřice a krupobití byly loni mírnější, pojišťovny řešily o 29 procent událostí méně

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem, nejvyšší částky ale byly potřeba proplatit v souvislosti s následky požárů. Ve srovnání s předchozím rokem ale podle České asociace pojišťoven počet událostí i objem proplacených částek klesl. Pojistných událostí bylo 66 200, což bylo o 29 procent méně než v roce 2022, pojišťovny vyplatily 3,35 miliardy korun, což bylo meziročně o sedm procent méně.

Pojišťovny loni nejčastěji proplácely škody způsobené větrem a kroupami, ale celkově jich ubylo. Vesměs se pojišťovny shodují asi na pětinovém úbytku. „Nejvíce živly řádily v srpnu, kdy se do ČR přesunula silná bouřková fronta z Bavorska. Na jaře zase dominovaly vichřice,“ upřesnila mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

V součtu řešily pojišťovny 66 200 událostí za 3,35 miliardy korun, z toho přes polovinu událostí a dvě třetiny proplacené částky připadá na Generali Českou pojišťovnu, která zaplatila 2,2 miliardy. Z toho škody za 405 milionů způsobily kroupy, za 282 milionů vichřice a za 44 milionů déšť. „Nejdražší loni ale byly následky požárů, za ně jsme vyplatili klientům přes miliardu korun,“ dodal mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Téměř miliardu proplatila v souvislosti s následky požárů také Kooperativa – byla to zhruba trojnásobná částka oproti té, která byla potřeba na likvidaci škod po vichřicích, přestože celkový počet případů byl podstatně nižší.

Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) loni rovněž řešila méně škod způsobených živly než v 2022, ale jejich finanční objem vzrostl téměř o čtvrtinu, řekla mluvčí pojišťovny Renata Čapková. Ve statistikách za loňský rok podle ní živelním škodám dominují škody z vichřice a atmosférických srážek.

Statistika ČPP potvrdila ovšem obecný loňský trend, kdy výrazně přibylo škod vzniklých následkem tíhy sněhu. U ČPP byl počet událostí i objem škod téměř dvojnásobný.