Ekonomika letos vzroste o desetinu procenta, odhadla bankovní asociace

Hrubý domácí produkt Česka bude letos podle odhadu České bankovní asociace o 0,1 procenta vyšší než loni. Fakticky bude tedy ekonomika stagnovat. Větší růst očekávají banky napřesrok, kdy by mohl HDP stoupnout o 2,7 procenta. Prognóza asociace je poněkud příznivější než podobné odhady, které vydalo ministerstvo financí a Česká národní banka. Obě tyto instituce očekávají mírný pokles ekonomiky.

Poslední dvě čtvrtletí český HDP klesal, což ekonomové označují za technickou recesi, nicméně v součtu za celý rok 2022 ekonomika posílila o 2,5 procenta. Letos to bude horší, i když Česká bankovní asociace neočekává, že by meziročně ekonomika zeslábla.

Predikce růstu o 0,1 procenta vychází z předpokladu, že v prvním kvartálu ještě ekonomika mezičtvrtletně klesne, ale od druhého čtvrtletí by již mělo přijít oživení. Že nebude výraznější, způsobí podle ČBA zejména výrazný pokles spotřeby domácností, které se kvůli vysoké inflaci potýkají s poklesem reálných mezd.

Recese v prvním čtvrtletí by se neměla dramaticky projevit na trhu práce. Nezaměstnanost stoupne letos nanejvýš ke čtyřem procentům s tím, že napřesrok bude zase klesat.

Obavy z recese v Německu

Asociace ovšem varovala před řadou rizik, které letos čekají domácnosti i firmy, i když se zlepšila situace s cenami energií. „Celá řada rizik pro globální ekonomiku však přetrvává, což je dáno pokračujícím válečným konfliktem na Ukrajině. Mimo to i citelný propad průmyslové výroby v Německu závěrem minulého roku připomněl, že obavy z recese našeho hlavního obchodního partnera jsou stále namístě,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

ČBA ovšem oproti dřívějším predikcím očekává pomalejší pokles inflace. Celoroční průměr bude na 10,8 procenta. V závěru roku by se podle aktuálního odhadu měla snížit na 7,7 procenta, ještě v listopadu ale ČBA očekávala, že v prosinci bude zhruba pětiprocentní. Příští rok by se podle prognózy inflace měla za celý rok dostat na 3,2 procenta, k rovnovážné dvouprocentní hladině klesne až na konci roku 2024.

Základní úroková sazba ČNB je podle prognózy asociace na vrcholu a nepřekročí sedm procent, na kterých je od loňského června. Prognóza ale předpokládá pomalejší snižování sazby, na konci letošního roku by měla být na šesti procentech. „Bankovní ekonomové jsou zajedno, že ČNB začne s uvolňováním měnové politiky ještě letos. Těžiště očekávaného snižování sazeb ale přesouvají do roku 2024,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. 

Dluh veřejných financí bude letos podle ČBA 4,1 procenta HDP a v příštím roce tři procenta HDP. Celkové zadlužení státu ale budou vysoké rozpočtové deficity zvyšovat jen mírně, protože díky vysoké inflaci roste v nominálním vyjádření i HDP. Letos by mělo zadlužení dosáhnout 44,1 procenta HDP, příští rok 45,3 procenta HDP. 

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí na základě příspěvků analytiků tuzemských bank.

Jestliže asociace očekává letos nepatrný ekonomický růst, liší se od centrální banky i ministerstva financí, které shodně predikují mírný pokles. Ministerstvo v lednové prognóze uvedlo, že by HDP měl za celý rok klesnout o půl procenta při celoroční inflaci 10,4 procenta. Česká národní banka očekává pokles ekonomiky o tři desetiny procenta s průměrnou inflací 10,8 procenta.

Většina firem očekává pokles zisku či ztrátu

České firmy podle aktuálního průzkumu Svazu průmyslu a dopravy před sebou vidí náročnou dobu. S poklesem zisků se jich smiřuje 39 procent, propad do ztráty předpokládá sedm procent oslovených podniků a šest procent uvádí, že v minusu už jsou a dále zůstanou. Společnosti, kterým se bude dařit stejně jako dříve, či dokonce lépe, tvoří o něco menší tábor. V udržení zisků z předchozích let věří 34 procent, ve zvýšení čtrnáct procent.

„Po koronavirové krizi se už firmy začaly pomalu nadechovat, ale s příchodem války se vše zaseklo. Ztížila se logistika a dostupnost některých surovin, raketově zdražila energie. Válka zkrátka celkově zbrzdila ekonomický růst a nakumulovala další bariéry, se kterými firmy od té doby musí bojovat. K tomu se podnikům začala snižovat poptávka a určité ochlazení je vidět i v očekáváních na nejbližší měsíce,“ podotkl viceprezident svazu Radek Špicar.

Odhad ziskovosti pro letošní rok (predikce)
Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR