Po předchozím růstu v dubnu ubylo nových hypoték, sazby letos poprvé stouply

Události: Po předchozím růstu ubylo hypoték (zdroj: ČT24)

Zatímco v březnu objem hypotečních úvěrů meziměsíčně docela výrazně stoupl, v dubnu zase klesl – o šestnáct procent. Naopak poprvé letos stoupla úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování, a to z březnových 5,86 na 5,89 procenta. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace.

Rozdíly mezi jednotlivými měsíci roku 2023 nemění nic na tom, že je objem hypoték mnohem nižší než loni v téže době, i když pokles v dubnu zmírnil. Zatímco v březnu byl meziročně šedesátiprocentní, v dubnu bylo nových hypoték o 40 procent méně než loni.  

Meziměsíčně sice objem poklesl, podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera to ale není překvapivé. „Pokud vezmeme v potaz skutečnost, že dubnová čísla bývají obvykle proti březnu slabší, není dubnový výsledek zklamáním. Hypoteční trh v posledních měsících ve srovnání s druhou polovinou minulého roku mírně ožívá,“ upozornil.

Dubnová hodnota se i přes meziměsíční pokles pohybuje na nejvyšší úrovni od loňského července. Skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování bylo v dubnu o patnáct procent méně než v předchozím měsíci, banky je poskytly na 8,8 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů činil 1,8 miliardy korun, což byl zhruba pětinový pokles.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů se dostala zpět na úroveň z února letošního roku, respektive října roku minulého. Zůstává tedy na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let, ačkoli v letech 2008 a 2009 se pohybovala také na obdobně vysokých hodnotách. Nabídkové sazby se nejčastěji pohybují v širokém rozpětí mezi šesti a sedmi procenty.

„Nabídkové úrokové sazby nově poskytnutých hypoték se drží mírně nad hranicí šest procent a od loňského července se tak výrazněji nezměnily, náklady na pořízení vlastního bydlení jsou tak stále poměrně vysoké. To ovlivňuje zájem o nové hypotéky, jejichž objem sice začíná mírně růst, ale v porovnání s loňským rokem je stále výrazně nižší,“ řekl ekonom Monety Petr Gapko.

Průměrná hypotéka v dubnu třetí měsíc v řadě vzrostla a dostala se opět nad tři miliony korun, kde se nacházela naposledy v červenci minulého roku. Nejvyšší průměrná hypotéka byla dosažena v listopadu 2021, kdy byla 3,46 milionu korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená šestiprocentní sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 korun.