Bydlení nejspíš v blízké době nezlevní. Ministerstvo proto plánuje nový systém, má ho učinit dostupnějším

Události: Nákladné bydlení bude nejspíš přetrvávat delší dobu (zdroj: ČT24)

Nákladné bydlení bude nejspíš přetrvávat delší dobu. Plán centrální banky totiž počítá s udržováním aktuálně vysokých úrokových sazeb, od kterých se odvíjí i ceny hypoték. Kvůli tomu se přitom zvyšuje poptávka po nájemním bydlení, a to proto také zdražuje. Dle ministerstva pro místní rozvoj je přes milion lidí ohroženo bytovou nouzí. Resort tak chce vytvořit systém, díky kterému má být bydlení dostupnější.

V Pustovětech na Rakovnicku obec postavila šest sociálních bytů. Projekt přestavby vyšel na 17,5 milionu korun, obec na něj dostala více než jedenáctimilionovou dotaci. Přednost při získání bytů měli lidé, kterým hrozilo, že nebudou mít kde bydlet.

„Ubytovali jsme tu děvče, které končilo s partnerem v dětském domově. A ještě tady máme jednu ukrajinskou rodinu,“ uvedla starostka obce Alena Klobásová.

Pustověty stavěly s pomocí takzvaného programu Výstavba pro obce. V tom se v uplynulých třech letech podpořilo dotací či úvěrem budování 226 sociálních a dostupných bytů. Vedle toho šlo necelých osmdesát milionů na podporu nájemních bytů. Právě tu chce ministerstvo posílit.

„Tam dáváme jednu miliardu. V programu na dostupné bydlení, který notifikujeme u Evropské komise –⁠ měl by být příští rok –⁠ jsou potom alokovány, myslím, další dvě miliardy. O dalších osmi miliardách vyjednáváme v rámci Národního plánu obnovy,“ přiblížil ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Obce mají kolikrát problém s pozemky, protože pokud to měli v územním plánu a třeba se to prodalo do soukromých rukou, tak získat pozemky zpět je velmi nákladná záležitost,“ okomentovala místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

Podpora bydlení 2020–2022
Zdroj: ČT24/MMR ČR/Státní fond podpory investic

Návrh zákona o podpoře bydlení

Ještě v letošním roce by měl být také představen návrh zákona o podpoře bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj i kvůli tomu ve spolupráci se Svazem měst a obcí připravilo dotazník, ve kterém se samospráv ptá na velikost jejich bytového fondu nebo připravenost projektů.

„Skutečně potřebujeme vědět, jaké jsou potřeby, a na základě toho nastavit programy. V nich si každá obec –⁠ pokud se rozhodne aktivně politiku bydlení řešit –⁠ může vybrat vzhledem ke svým potřebám,“ ujasnil Bartoš.

„Na malých vesnicích máme například bytovky vystavěné v padesátých letech, které již nejsou příliš atraktivní pro bydlení, takže ty by zřejmě potřebovaly peníze na renovaci,“ soudí výkonná ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

Podle resortu pak bude do budoucna důležitá nejen podpora státu, ale také spolupráce obcí a soukromých investorů.

„Lidé by však neměli počítat s tím, že se úrokové sazby sníží až na tak nízké úrovně, které jsme viděli třeba v době covidu, to je velmi málo pravděpodobné. Pro dostupnější bydlení musí udělat hlavní kroky politická reprezentace,“ okomentoval viceguvernér České národní banky Jan Frait.

Dostupnost vlastnického bydlení klesla výrazně

Dostupnost vlastnického bydlení za posledních pět let výrazně klesla. Například koupě nového šedesátimetrového bytu před pěti lety vyšla v celorepublikovém průměru na tři miliony korun, na konci loňského roku to byl dvojnásobek.

Ještě výraznější zdražení je vidět u hypoték. U stejného šedesátimetrového bytu by zájemce před pěti lety při tehdejších cenách i sazbách splácel 10,5 tisíce korun měsíčně. Loni už to bylo přes třicet tisíc. Zvýšilo se také průměrné nájemné, nicméně se momentálně vyplatí výrazně více než úvěr.

I přes vysoké ceny vlastního bydlení se však v současnosti poměrně daří stavebnímu průmyslu, a to jak v porovnání s minulým rokem, tak s předchozím měsícem. Přispělo k tomu hlavně mírné počasí, které stavbařům umožňovalo stavět bez větších omezení. Nižší čísla zahájených i dokončených bytů, stejně jako stavebních povolení, však naznačují možný budoucí útlum.

Například jeden z brněnských developerů, KALÁB - develop, nabízí byty či malé průmyslové haly. Prodat bytové jednotky je nyní pro něj často problémem, a to hlavně kvůli drahým hypotékám. „Zájem je tak na desetině loňského roku,“ přiznává ředitel firmy Tomáš Kaláb.

Práci ve stavebnictví navíc komplikují drahé materiály. Situace je dle řady firem sice lepší než v minulých měsících, stále ale není ideální. „Nelze přesně predikovat koncovou cenu a nelze přesně predikovat to, jestli to zboží bude v tom čase, v jakém má být,“ podotkl jednatel firmy Domoplan Tomáš Vavřík.

Do budoucna by pak mohlo být i hůře –⁠ i přesto, že necelá třetina Čechů zvažuje koupi nemovitosti v následujících pěti letech a dalších jednadvacet procent přemýšlí o rekonstrukci. Podle analytiků totiž budou domácnostem chybět peníze.

„Pokud nedojde k rapidnímu poklesu cen nemovitostí nebo opravdu dramatickému poklesu úrokových sazeb, tak zájemci o vlastní bydlení budou muset svůj zájem přehodnotit,“ myslí si hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák. Zájem o nákup nemovitostí však dle expertů roste ze strany větších investorů, kteří plánují byty dále pronajímat. 

Plány v souvislosti s bydlením
Zdroj: ČT24/IPSOS pro Broker Consulting