Po dvou letech meziročně klesly ceny v zemědělství. Průmysl a stavebnictví zdražují, ale čím dál méně

Události: Ceny výrobců (zdroj: ČT24)

Ceny výrobců v zemědělství začaly v květnu klesat. Oproti loňskému květnu byly o desetinu nižší, uvedl Český statistický úřad. Ceny v průmyslu a stavebnictví i ceny tržních služeb pro podniky ještě meziročně rostly, zdražování bylo ale mírnější než v předchozích měsících.

Růst cen výrobců v posledních měsících zpomaloval, pořád ale bylo ve všech odvětvích dráž než v téže době loni. Výjimkou je zemědělství. Po dubnovém růstu cen o desetinu procenta, klesly v květnu o 10,2 procenta. Ve srovnání s letošním dubnem byly ceny v zemědělství nižší o 5,8 procenta. Podle Českého statistického úřadu to byl první meziroční pokles cen po 26 měsících.

Meziroční zlevnění byla hlavně zásluha rostlinné výroby, kde klesly ceny téměř o čtvrtinu, a to hlavně u olejnin a obilovin. Dražší než loni byla naopak zelenina a brambory. V živočišné výrobě ceny vzrostly o 11,1 procenta, nejvýrazněji zdražily vejce, prasata a drůbež.

V průmyslu i stavebnictví pokračuje zdražování

V průmyslu ceny výrobců ještě všeobecně stoupají. Ve srovnání s loňským květnem byly o 3,6 procenta, což byl ale jen zhruba poloviční meziroční růst oproti dubnu – a meziměsíčně se ceny v průmyslu o 0,8 procenta snížily.

Meziroční zdražování byl hlavně důsledek růstu cen uhlí a lignitu, kde stouply ceny o 66,5 procenta, elektřina, plyn, pára a klimatizovaný vzduch byly dražší o pětinu, potravinářské výrobky o desetinu. Snížily se především ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Statistici upozornili, že při odečtení energií by byl růst cen výrobců v průmyslu nižší – 2,4 procenta.

Ceny stavebních prací byly meziročně o 6,9 procenta vyšší, vzrostly i meziměsíčně, a to o 0,3 procenta. Ve srovnání s loňským květnem byly dražší i ceny materiálů a výrobků pro stavebnictví, oproti letošnímu dubnu ale tyto ceny klesly.

„Ačkoliv je stavebnictví docela v útlumu – kvůli tomu, že jsou drahé hypotéky, tak stavebnictví si nemůže dovolit přestat své lidi platit nebo přestat jim přidávat,“ podotýká hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Jen mírně zpomalilo meziroční zdražování tržních služeb pro podniky – z dubnových 6,6 na 6,2 procenta. Meziročně nejvýrazněji stouply ceny za služby v oblasti zaměstnání, které byly více než o čtvrtinu vyšší než loni v květnu. O desetinu zdražily služby v oblasti programování, o pět procent v dopravě.

Zpomalení meziročního růstu cen v průmyslu může být za druhé čtvrtletí výraznější

Analytik Generali Investments Radomír Jáč upozornil, že růst cen v průmyslu byl o dvě desetiny procentního bodu mírnější, než očekával finanční trh. Tendence posledních dvou měsíců tak podle něj naznačují, že zpomalení meziročního růstu cen v průmyslu bude ve druhém čtvrtletí výraznější, než předpokládala prognóza České národní banky. 

Ceny v zemědělství podle Davida Marka z Deloitte odrážejí klesající ceny energií a pohonných hmot. „Zemědělci potřebují naftu do svých strojů a také důležitým faktorem je zemní plyn při výrobě hnojiv. V posledních několika měsících hnojiva pro zemědělce znatelně klesají,“ shrnul. Čím dál menší dopady má podle Marka také válka, kterou vede Rusko proti Ukrajině.

„Lidé už nechtějí připlácet, když to není nezbytně nutné, což podle mě donutí i ty samotné prodejce, aby ty zlevněné náklady čím dál více promítli i do konečných cen,“ podotýká k poklesu cen v zemědělství Hradil. 

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha odkázal na vývoj výrobních cen v zemědělství, který se liší od vývoje spotřebitelských cen. Inflace byla v květnu jedenáctiprocentní, přičemž potraviny zdražovaly ještě rychleji. „Ukazuje se, že ceny zemědělských komodit nemají silný vliv na konečné ceny potravin, a zemědělci jsou ti poslední, kdo může reagovat na vývoj inflace,“ uvedl.