V Kopistech naměřili 35,4 stupně, rekordy hlásí třetina stanic. Ve čtvrtek může být ještě tepleji

Ve středu padly teplotní rekordy na třetině stanic ze zhruba 150, které měří 30 a více let. Nejtepleji bylo v Kopistech na Mostecku, kde meteorologové naměřili 35,4 stupně Celsia. Přes 35 stupňů bylo ještě v Teplicích a v Ústí nad Labem - Vaňově. Vysoké teploty budou panovat i ve čtvrtek, meteorologové proto vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí.

Nejvyšší teploty naměřili ve středu v západní polovině Čech, hlavně v Poohří a dolním Polabí. V Kopistech byl překonán rekord z roku 2006, tehdy tam teplota vystoupla na 34,5 stupně Celsia. Více než 35 stupňů, shodně 35,2 zaznamenaly ve středu také stanice Ústí nad Labem - Vaňov a Teplice. V Plzni-Bolevci bylo 35 stupňů Celsia. Ve všech těchto stanicích byly proto přepsány rekordy.

Ze stanic se stoletou tradicí padly rekordy například v Teplicích, v Klatovech a na Milešovce.

Horko bude i ve čtvrtek

Ve čtvrtek mohou v některých krajích šplhat teploty až ke 36 stupňům Celsia. Meteorologové proto vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí. Horko může podle nich poškodit i koleje. 

Výstraha platí od čtvrtečního poledne do 21:00 v Praze a v krajích Středočeském, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském a také v částech krajů Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického.

Počasí v nejbližších dnech
Zdroj: ČT24

„Nad střední Evropou se bude udržovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která se zvolna přesune nad Skandinávii. Nejvyšší teploty čekáme od středy (24. 7.) na většině území s výjimkou severovýchodu a východu přes 31 °C, ve čtvrtek (25. 7.) v části Čech až 36 °C,“ shrnuli meteorologové.

Zatímco přes den bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, od čtvrtečního večera bude stupeň nebezpečí už jen nízký.

Nenechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, hlavně v autech

Podle meteorologů jsou teploty výrazně přesahující 30 stupňů velmi vysokou zátěží na lidský organismus, hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. Lidé by měli dodržovat pitný režim, pít hlavně neslazené nealkoholické nápoje a kombinovat je s minerálními vodami. V poledních a odpoledních hodinách by měli omezit fyzickou zátěž.

Meteorologové také doporučují omezit pohyb na přímém slunci, hodnoty UV indexu budou odpoledne velmi vysoké. Je proto vhodné nosit pokrývku hlavy, sluneční brýle a chránit pokožku.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci, zejména v zaparkovaných autech.