V konsolidačním balíčku by nealkoholické nápoje v restauracích mohly spadat do nižší sazby DPH

Události: Nealkoholické nápoje v restauracích by po daňové změně mohly být v nižší sazbě DPH (zdroj: ČT24)

Nealkoholické nápoje podávané v restauracích by nakonec mohly být ve snížené sazbě DPH. Počítá s tím jedna z úprav úsporného balíčku, o kterých jednají vládní strany. To, že koalice debatuje o nastavení daně u stravovacích služeb, potvrdil České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

V restauracích podávané jídlo a nápoje mají nyní stejnou sazbu DPH deset procent. Je to totiž součástí takzvané stravovací služby. Nově ale nealkoholické nápoje nemají být součástí služby a mít tak daň jednadvacet procent. 

Daň by ale nakonec mohla v restauracích a hospodách výrazně vzrůst jen u piva. Její nastavení u nealkoholických nápojů, které zákazníci vypijí třeba k obědu, totiž koalice stále řeší.

Povedeme o tom debatu, říká Stanjura

„Je to jeden z návrhů, o kterém ještě povedeme debatu. (…) Platí jako u všeho, že když se shodne všech pět stran, tak je možné, že se to změní,“ připustil Stanjura.

Konsolidační balíček prozatím počítá s tím, že by stejnou DPH měly stánky i restaurace, tedy jednadvacet procent na nealkoholické nápoje a dvanáct procent na jídlo a potraviny. To se nelíbí opozici.

„Stravovací služba majitele také něco stojí. Platí personál, který obsluhuje, musí mít hygienické zázemí, musí mít místo na sezení. Takže to dává logiku, že je do určité míry zvýhodněn,“ míní předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Chtěli jsme se vyhnout chaosu, že každý typ nápoje, podle toho, jestli je vydáván v plechovce, s sebou nebo v restauraci, tak bude mít jiné zdanění, což bylo u piva,“ sdělil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Čepované pivo minulá vláda zařadila do stravovací služby a snížila jeho daň, konsolidační balíček ji ale zvyšuje na jednadvacet procent, což koalice měnit nechce.