TÉMA

Nealkoholický nápoj

Češi pijí méně piva. Za poklesem je podle odborníků vyšší cena i změna životního stylu

Průměrná roční spotřeba piva na obyvatele v Česku klesla na historické minimum. Na každého Čecha loni připadlo 128 litrů, rok předtím to bylo o osm víc. V restauracích a hospodách se prodalo třicet procent z celkového množství piva. Před patnácti lety to přitom byla více než polovina. Za poklesem stojí podle odborníků vyšší cena i změna životního stylu lidí.
13. 5. 2024|

V konsolidačním balíčku by nealkoholické nápoje v restauracích mohly spadat do nižší sazby DPH

Nealkoholické nápoje podávané v restauracích by nakonec mohly být ve snížené sazbě DPH. Počítá s tím jedna z úprav úsporného balíčku, o kterých jednají vládní strany. To, že koalice debatuje o nastavení daně u stravovacích služeb, potvrdil České televizi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
21. 7. 2023|

Změny DPH by mohly zlevnit potraviny. Nápoje podle výrobců naopak spíš zdraží

Vládou navrhované snížení sazby DPH u potravin na dvanáct procent by mohlo znamenat jejich zlevnění. Politici, prodejci i výrobci potravin se nyní přou, zda zákazníci nakonec změnu pocítí. Analytici předpokládají od ledna mírné zlevnění jídla o desítky haléřů nebo o koruny.  Výrobci pak předpovídají vyšší ceny u nealkoholických nápojů, u kterých plánuje vláda zvýšit DPH z patnácti na jednadvacet procent.
17. 5. 2023|