V Česku skončil nouzový stav. Otevřou se obchody, opravny i zoo

Události: Konec nouzového stavu (zdroj: ČT24)

V Česku od půlnoci z neděle na pondělí přestal platit nouzový stav, který v zemi trval půl roku. Zatímco během posledních týdnů v zemi platily přísné restrikce, od pondělka mohou Češi znovu volně cestovat mezi okresy a skončí i zákaz nočního vycházení. Část dětí rovněž začne střídavě chodit do školy a otevřou se některé obchody, opravny nebo zoologické či botanické zahrady.

Přestože se některá omezení rozvolní, zůstane i nadále omezen počet lidí, kteří se mohou setkávat - a to maximálně ve dvou osobách, výjimku tvoří pouze rodiny. Vydané opatření tak bez přerušení navazuje na to, jež platilo během nouzového stavu. Do 48 hodin ho ovšem musí schválit vláda, jinak skončí.

„Na jednom místě by měly být maximálně dvě cizí osoby. Je to právě kvůli tomu, aby těch čtyři sta tisíc dětí, které budou ve školách a školkách, tam mohlo také zůstat a abychom zbytečně nemuseli zase přiškrcovat,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Podle ministra zdravotnictví je omezení počtu lidí na jednom místě právně v pořádku. Experti ale jednotní nejsou. „Musíme si nechat udělat právní výklad, jde nám přece o zdraví,“ uvedl ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). 

Opozice kritizuje vládní zmatek v opatřeních

Na vládní chaos ohledně opatření a pandemického zákona zareagovala opozice. „Myslím, že ten pandemický zákon neumožňuje to, co ministr vyhlásil a o čem bude rozhodovat vláda,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

Kriticky se vyjádřil i předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan. „Vláda měla hodně času na to, aby ten přechod z nouzového stavu do pandemického zákona připravila, a já bohužel ten pocit nemám,“ podotkl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Otevřou se některé obchody, provozovny nebo zoo

Od pondělka rovněž přestane platit zákaz cestování mezi okresy. Lidé také budou moci bez omezení vycházet v noci ven. „Ani po ukončení nouzového stavu se činnost městských strážníků nezmění. Od začátku máme prioritu kontroly ve vztahu k zakrytým dýchacím cestám,“ řekla mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

V pondělí se budou moci také otevřít prodejny s dětskou obuví a oblečením, papírnictví, zámečnictví nebo další opravny a servisy. Všechny otevřené provozovny budou moci fungovat od šesti hodin ráno do dvaadvacáté hodiny večer.

Otevírání se týká i venkovních areálů botanických a zoologických zahrad. Například v té zlínské bude moci být současně maximálně tři tisíce lidí, což je pětina kapacity areálu.

Návštěvníci si musí zakoupit on-line vstupenky, dovnitř přitom budou moci pouze s respirátorem nebo nanorouškou. Měli by také dodržovat rozestupy. „To dodržování nebo osvětu budou samozřejmě dělat pracovníci zoo. Je zde také možnost součinnosti s městskou policií,“ prohlásil ředitel zlínské zoo Roman Horský.

Žáci prvního stupně se budou ve školách střídat

V pondělí půjde do škol polovina žáků prvního stupně, třídy se budou střídat po týdnech a do školek se zatím vrátí pouze předškoláci. Týká se to dětí zhruba ve věku pěti až deseti let. Počkat budou muset mladší a starší žáci. Střídání tříd se nebude týkat malotřídek ani speciálních škol. Otevřou se i základní umělecké a jazykové školy, avšak zatím jen k výuce ve formě jeden žák na jednoho učitele.

Vláda by podle ministra školství Roberta Plagy (za ANO) měla ještě rozhodnout, zda od 19. dubna znovu začne laboratorní a praktická výuka na středních školách a v posledních ročnících vysokých škol. Prozatím ale všichni vysokoškoláci, středoškoláci i žáci druhého stupně základních škol zůstanou na distanční výuce.

Ministerstvo školství nicméně plánuje umožnit dobrovolné konzultace těm žákům, kteří mají problémy s prospěchem. Scházet by se mohli až v šestičlenných skupinách.