Zoo v pondělí opět otevřou, dovnitř ale pustí jenom pětinu návštěvníků. Apelují i na dodržování opatření

Zoologické zahrady se po více než čtvrt roce připravují na pondělní otevření. To přichází s koncem nouzového stavu a částečným rozvolněním vládních opatření proti šíření koronaviru. Zoo v Česku však mohou otevřít jenom venkovní areál a pustit tam budou moci jenom dvacet procent kapacity jednotlivých zahrad. Zoo zároveň apelují na návštěvníky, aby dodržovali zejména takzvaná 3R – roušky, rozestupy a mytí rukou.

Zoologické zahrady mohou do venkovního areálu pustit jenom dvacet procent návštěvníků. Například pro ostravskou zoo to znamená asi pět tisíc lidí. Do vnitřních pavilonů však budou mít lidé vstup zakázán. 

„Budeme se snažit třeba ty teplomilnější druhy nechat ve venkovních výbězích co nejdéle tak, aby měli návštěvníci možnost vidět maximum zvířat,“ uvedla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Nováková. V celém areálu bude platit povinnost chránit si dýchací cesty. Restaurace či kiosky budou vydávat jídlo jenom přes okénka. 

Zoo bude mít otevřeno od 9:00 do 19:00, vstupné zůstává ve stejné výši jako loni. „To znamená 130 korun dospělí a 90 korun zlevněné. Uvítáme, pokud budou lidé platit bankovní kartou, ale je možné zakoupit si vstupenky i on-line,“ dodala mluvčí. 

V Olomouci maximálně tři tisíce lidí

Zhruba o dva tisíce návštěvníků méně než v Ostravě přivítá olomoucká zoo na Svatém Kopečku. Celý den se bude sledovat prodej vstupenek přes internet i na pokladně. „Pakliže vezmeme v potaz maximální kapacitu našeho areálu a zohledníme návštěvnost tohoto období v letech minulých, jakož i jiné současné faktory, není předpoklad překročení tohoto limitu,“ uvedla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. 

V souvislosti s omezenou kapacitou Zoo Olomouc doporučuje, aby lidé svou návštěvu směřovali na brzké dopolední nebo až odpolední hodiny. Zatím jenom o víkendu bude otevřeno lanové centrum Lanáček, vyhlídková věž bude v provozu už od pondělí. Gastroprovozy budou fungovat pouze formou prodeje přes výdejní okénka. 

Přípravy na pondělní otevření naplno probíhají i v Zoo Brno. „Aktuálně probíhá standardní jarní úklid a úprava areálu tak, aby odpovídal všem aktuálně platným hygienickým nařízením. Podmínku dvaceti procent kapacity naše zahrada jednoznačně splní. Nejvyšší denní návštěvnost byla v minulých letech 8 tisíc lidí, z toho tedy počítáme s denním maximem do dvou tisíc návštěvníků,“ uvedla mluvčí zoo Monika Brindzáková. 

„Zprávu o otevření zoologických zahrad od 12. dubna samozřejmě velmi vítáme. Nejen z důvodů ekonomických, ale také proto, že zahrada je bez návštěvníků smutná. Prakticky to pro nás znamená, že od příštího týdne se vracíme od víkendového pracovního režimu ke standardnímu,“ řekl ředitel brněnské zahrady Martin Hovorka. 

Ředitel ale připomněl, že se ruší všechny doprovodné programy, které se v zoo běžně konají. Cílem je, aby se na jednom místě nepotkalo více lidí. „Nabízíme ale jarní procházku Mniší horou ve společnosti zvířat z celého světa,“ dodal ředitel. 

Zoo Plzeň ruší veřejné krmení zvířat

Omezení kapacity pro plzeňskou zoo bude znamenat, že dovnitř areálu pustí asi dva a půl tisíce návštěvníků. Podobně jako v Brně se ruší různé aktivity, jde například o vystoupení sokolníka nebo veřejné krmení zvířat. „Nebude ani přístup do všech vnitřních pavilonů, nebudou tedy vidět například plazi,“ řekl mluvčí zoo Martin Vobruba. 

„Chystáme se v tomto redukovaném prostředí na provoz dle letní sezóny – pokladny budou otevřené od 8:00 do 18:00, areál do 19:00. Návštěvníky prosíme o toleranci a 'RRR' (používání roušek, dodržování rozestupů a dezinfekci rukou),“ upozornil mluvčí.

Zoo v Praze bude počet návštěvníků regulovat tak, aby jejich počet nepřekročil čtyři tisíce. „Proto doporučujeme na víkendové dny plánovat návštěvu na dopoledne či naopak na odpoledne. To by mělo vést k tomu, že se v zoo vystřídá více návštěvníků, a tudíž se sníží riziko, že se na velký počet zájemců nedostane. Ve všední dny, kdy je návštěvnost mnohem nižší, žádné podobné restrikce s největší pravděpodobností hrozit nebudou,“ řekla mluvčí pražské zoo Lucie Dosedělová.

Zoo bude otevřena ve všední dny i o víkendu od 9:00 do 18:00. „Ve všední dny bude otevřen hlavní a jižní vchod do areálu a návštěvníci mohou využít jižní parkoviště a parkoviště u zámku. O víkendu bude navíc ještě otevřen severní vstup a severní parkoviště,“ dodala mluvčí. Pražská zoo také doporučuje, aby si lidé koupili vstupenku na internetu. 

Omezení počtu návštěvníků platí i pro Safari park ve Dvoře Králové nad Labem. Nepředpokládá se však, že by se návštěvníci z důvodu velkého zájmu do areálu nedostali. „Kapacita areálu je stanovena na 20 procent v daný čas, je to zhruba 3 tisíce návštěvníků. Ze zkušenosti v předchozích letech víme, že tak vysoké návštěvnosti v této době nedosahujeme,“ uvedl mluvčí safari Michal Šťastný. 

Mluvčí také uvedl, že budou otevřeny jenom venkovní prostory. Naopak do těch vnitřních včetně galerie a obchodu se lidé nedostanou. Otevřena však budou tři okénka s občerstvením. „Je nutné dodržovat protiepidemická opatření – doporučený nákup vstupenek on-line, dezinfekce v areálu, udržovat rozestupy, povinnost ochrany dýchacích cest. Na to bude v areálu dohlížet personál zoo,“ upozornil mluvčí.

Zoo v Liberci jde v opatřeních proti šíření viru ještě dál. Z hygienických důvodů nebude možné zapůjčit si vozíky či kočárky. Ruší se i komentovaná krmení a jezdit nebude ani zoo vláček. „Od středy bude v provozu občerstvení v bistru Gibon, ovšem jen jako výdej přes okénko bez možnosti posezení v konzumační zóně,“ uvedla mluvčí Barbara Tesařová.

„Areál zahrady je na otevření víceméně připravený. Dokončujeme úklidové práce, jako například zametání štěrku po zimě. V pondělí pak nastoupí opět do pracovního procesu řada pracovníků, kteří museli zůstat po dobu uzávěry doma,“ přiblížila mluvčí liberecké zoo.

Zoo ve finančních problémech

Kvůli plošnému uzavření zoologických zahrad se mnohé z nich dostaly do finančních problémů. Například brněnská zoo za poslední rok zaznamenala ztrátu až osm milionů korun. Několikanásobně větší ztrátu má Safari ve Dvoře Králové – až 36 milionů. 

„Ztrátu nám částečně pomohl zvládnout zřizovatel, kterým je Královéhradecký kraj, a to ve výši 13,4 milionu korun po první vlně opatření. Jsme také součástí souboru licencovaných zoo, v rámci kterého si 28 subjektů rozdělí 80 milionů korun od státu. Předpokládáme, že výše podpory pro safari park bude z této částky zhruba dva miliony,“ uvedl Šťastný.

Zoologickým zahradám mnohdy pomáhá také veřejnost, která na provoz zoo či péči o zvířata přispívá různými způsoby. Například zlínská zoo v Lešné umožnila zájemcům adoptovat si zvíře na víkend, ovšem pouze virtuálně. Víkendové „zapůjčení zvířete“ přišlo na 100 až 600 korun podle toho, o jaké zvíře se jednalo.