Šelmy si musí zachovat lovecké pudy. Zoo v Olomouci je má k aktivitě

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku se snaží přimět zvířata k aktivitě, aby v zajetí nezpohodlněla. Zvířatům, zejména šelmám chybí kontakt s přírodou, a naopak se pro ně stává běžným kontakt s člověkem, kvůli tomu můžou slábnout jejich lovecké pudy. Ošetřovatelé vyrábí makety zvířat například pro lvy. Šelmy pak hračky uloví a většinou je roztrhají na kusy.

Podle vedení zoo by měl být kontakt s člověkem co nejmenší, aby zvířata nepřicházela o své přirozené návyky. To je nezbytné k tomu, aby se projevovala přirozeně, a také aby dokázala plodit a vychovávat mláďata. U některých zvířat, například u šelem, je ale spolupráce s ošetřovatelem nezbytná. 

Zoo se tímto způsobem snaží zachovávat přirozené chování u zvířat už několik let a podle mluvčí zahrady Ivety Gronské je to běžné ve všech pokrokových zoologických zahradách.

Pojem lov je myšlen s nadsázkou. Důležité je a smyslem enrichmentu je především to, aby se zvířata zabavila, rozptýlila se jim pozornost.
Iveta Gronská
mluvčí Zoo Olomouc

Prase skončilo rozcupované na kusy

Výrobou maket pro šelmy se zabývá ošetřovatelka Dana Reisigová, která se v olomoucké zoo stará například o lvy berberské. Naposledy připravila kořist v podobě prasete bradavičnatého pro mladého lva Thembiho, u kterého se už začínají projevovat typické lovecké pudy. 

„Chtěla jsem mu připravit něco, s čím by se potkal i ve volné přírodě. Thembi by se v jeho věku pomalu začínal učit lovit,“ řekla ošetřovatelka. Mladý lev byl podle ní z počátku ostražitý, ale ve chvíli, kdy viděl, že na maketu zvířete začíná útočit jeho matka Lilly, přidal se a prase roztrhal na kusy.  

Hlavním cílem výroby hraček je zvířata zabavit a rozptýlit
Zdroj: Zoo Olomouc

Zabavit je potřeba i žirafy nebo ptáky

Lvi berberští a další šelmy nejsou jedinými zvířaty, u kterých je potřeba zachovat jejich přirozené chování pomocí hry. V olomoucké zoo běžně ošetřovatelé chystají podobné hračky například i pro opice, ptáky nebo žirafy. 

„Schováváme například maso do koulí upletených z hasičských hadic, ze kterých se taktéž vyrábí houpačky, výjimku netvoří ani takzvaný pachový enrichment,“ doplnila mluvčí zoo v Olomouci.