V olomoucké zoo se narodilo mládě vzácného lva berberského. Samice ho pečlivě střeží

Mládě vzácného lva berberského se v polovině května narodilo v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Podle mluvčí svatokopečské zoo Karly Břečkové se nyní samice této kočkovité šelmy o svého potomka stará v ústraní, aby měla dostatek klidu na plnění mateřské role.

Samice lva berberského v olomoucké zoo přivedla své potomky na svět 11. května. „Narodila se celkem tři mláďata, z nichž však jen jedno žilo. Pavilon šelem byl v tu dobu několik dní zcela uzavřen a následně jsme nechali pouze zábranu u ubikace lvů. Matce s mládětem je třeba poskytnout v prvních týdnech dostatek klidu,“ uvedla Břečková.

Vedení zoo proto požádalo návštěvníky, aby se zatím nesnažili do ubikace přes zátarasy nahlížet. „Lvici toto počínání stresuje,“ podotkla Břečková.

Lvíče se jeví jako silné a životaschopné, ale stále ještě není vyhráno. Pokud se vše podaří, bude jubilejním 20. odchovaným mládětem těchto v přírodě vyhubených lvů v naší zahradě.
Karla Břečková
mluvčí svatokopečské zoo
Lvi berberští v olomoucké zahradě. Samice Gina a Buzeta, které se zde narodily, putovaly před několika lety do slovenské zoo v Bojnicích.
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Základ rodu položila lvice Zana

Základ chovu lvů berberských položila olomoucká zoo v roce 1993, kdy ze zoologické zahrady ve Dvoře Králové získala lvici Zanu. O necelé dva roky později k ní z brněnské zoo přibyl samec Vilém. Od roku 1995 se pak v zoo na Svatém Kopečku narodilo 20 mláďat.

Na celém světě nyní zahrady chovají pouze několik desítek lvů berberských, kteří dříve obývali severní Afriku. S jejich vyhubením započali staří Egypťané a později Římané, kteří je používali k bojovým hrám s gladiátory. Od poloviny 20. století je tento poddruh lva podle olomoucké zoo považován za v přírodě vyhynulý. Zvíře podle zoologů původně obývalo severní Afriku. V přírodě byl vyhuben v první polovině minulého století. Jako jediné kočkovité šelmy žijí lvi ve smečkách.

Lev berberský, který se chová například i v zahradách v Plzni, Dvoře Králové nebo Liberci, patří mezi největší poddruhy. Vyznačuje se dlouhou tmavou hřívou, která se na břiše táhne až k zadním nohám a delší hustou srstí. Podle olomoucké zoo pochází většina v zajetí držených berberských lvů z královského lvince v marockém Rabbatu.  

Zoo zve i do safari

Zahrada letos dále zatraktivnila svou nabídku. Investuje například do rozšiřování safari parku. Speciálním vláčkem se po volném výběhu ročně projedou desítky tisíc lidí. Na začátku května byl v zoo otevřen nový africký pavilon Kalahari a v létě zde rozšíří safari o výběh s bílými vlky.

Zoo na Svatém Kopečku patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Areál si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.