Brněnská zoo už poslala do světa pět ledních medvíďat. Samice Cora se stala i dvojnásobnou babičkou

Lední medvědice Cora z brněnské zoo je už dvojnásobnou babičkou. Před několika dny se v Rusku narodilo mládě její dceři Kometě. Brněnská zoo se pyšní evropským unikátem, poslala do světa už 5 ledních medvíďat. Odchovat v zajetí tuto šelmu není jednoduché.

Brněnský medvědí pár Cora a Umce dal světu už pět ledních medvíďat. Oba se narodili v roce 1998, ona v Rusku, on v Kazachstánu. Díky nim a hlavně jejich mláďatům je Zoo Brno vyhlášená po celém světě.

„Je to opravdu unikát, je to opravdu jedinečné, že jedna samice dokáže během tolika let porodit pět mláďat. A nejen je porodit, ale je i odchovat, aby přežily do dospělosti,“ řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. 

Po několika neúspěšných pokusech se první lední medvíďata v Brně narodila 23. listopadu 2007. Bill a Tom dostali jména podle členů tehdy úspěšné kapely Tokyo Hotel. Po pěti letech následovali Kometa a Nanuk. Zatím poslední Noria získala jméno podle hrdinky knihy o globálním oteplování. Všechna lední medvíďata se okamžitě stala hitem návštěvníků.

„Zejména v roce 2007, kdy se narodila první mláďata Bill a Tom, to byl ten boom opravdu obrovský. Potom samozřejmě i v následujících letech a odchovech, kdy byl nárůst, i když už nebyl tak velký a od té doby návštěvnost setrvale roste,“ podotkl Vaňáč.

Brněnská medvíďata ve světě
Zdroj: ČT24

Všechna medvíďata už našla nový domov v zoologických zahradách po celém světě. Na světě už jsou i dvě vnoučata slavného medvědího páru. První od Nanuka a před několika dny se narodilo mládě Kometě. V ruském Rostově na Donu se tak stalo po dvaatřiceti letech. Další potomky už slavný brněnský pár nezplodí, medvěd Umca totiž před dvěma lety zemřel. Zoo ale plánuje získat dalšího chovného samce.