Úsporný balíček je ve finále. Koalice ho chce tento týden prosadit

Události: Úsporný balíček ve finále (zdroj: ČT24)

V Poslanecké sněmovně míří do finále jednání o vládním úsporném balíčku. Koalice je připravena si vynutit hlasování v pátek třináctého.

V závěrečném třetím čtení má zájem tento týden vystoupit 54 řečníků, hlavně opozičních. „Tam nebudou žádné obstrukce, tam nebude žádné čtení něčeho nesouvisejícího, chceme vystoupit k věci,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu a místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. 

Ve třetím čtení mohou poslanci podle sněmovního řádu vystoupit jen ve středu a pátek vždy od devíti do dvou hodin. Koalice chtěla kvůli velkému zájmu o vystoupení jednání delší, opozice to odmítla.

Úsporný balíček má podle vlády přispět ke snižování rozpočtových schodků. Předloha přináší zejména některé daňové změny a zrušení nebo snížení některých dotací. V příštím roce by podle kabinetu měla pomoci snížit schodek o 97 miliard korun a do roku 2025 celkem o 150 miliard korun.

Zatím to vypadá na pátek třináctého

„Uvidíme, jak to bude probíhat. Adekvátně bude zase vládní většina reagovat na to, jak bude postupovat opoziční menšina,“ řekl ministr financí a první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Koalice má ve sněmovně pohodlnou většinu 108 hlasů ze 200 celkových a podle předběžné dohody mají poslanci balíček definitivně schvalovat v pátek 13. října.

„Desítky hodin minimálně, které už tu opozice předvádí, mohly jednotlivcům stačit, aby se vyjádřili ke konsolidačnímu balíčku,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu STAN Ondřej Lochmann. Vychází z toho, že konsolidační balíček není nová věc, ale poslanci se o ní baví už několik měsíců. 

Také místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka si myslí, že tento týden by hlasování mělo proběhnout, a to ve středu nebo v pátek. 

Všichni musí dostat příležitost k vystoupení, jinak ústavní stížnost

To kritizuje opozice. V případě, že by na pevné hlasování došlo – podobně jako v minulosti třeba u důchodových změn – zvažuje ústavní stížnost. „Pokud koalice skutečně neupustí od těch svých způsobů konání, tak tu musí být nějaká jiná autorita, která řekne a dost,“ řekla Schillerová s odkazem na Ústavní soud. 

Podobně smýšlí i místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD). „Pokud by k tomu koalice opět sáhla – bylo by to už asi popáté v tomto období – tak bychom iniciovali Ústavní soud.“

I finální schvalování se pak zřejmě protáhne. Poslance čekají desítky hlasování. K úspornému balíčku se totiž sešlo na osm desítek pozměňovacích návrhů.