Třetina Česka bude žít v roce 2070 v Praze a Středočeském kraji, predikují statistici

V Praze a Středočeském kraji bude v roce 2070 žít třetina Česka, v současnosti je to čtvrtina obyvatel republiky. Oba kraje by podle předpokladu Českého statistického úřadu (ČSÚ) měly zažít, zejména kvůli stěhování, významný populační růst. Mírně přibude i lidí s bydlištěm v Plzeňském a Jihomoravském kraji. V polovině krajů naopak statistici očekávají pokles populace.

Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ uvádí, že vnitřním stěhováním v budoucnu pravděpodobně posílí Středočeský kraj, který by tímto způsobem měl získat do konce roku 2070 téměř 400 tisíc obyvatel. Celkově by v kraji mělo přibýt bezmála půl milionu lidí, populace středních Čech tedy vzroste o více než třetinu.

„Počet obyvatel Prahy by se měl zvýšit o 31 procent, tedy o více než 410 tisíc na 1,72 milionu. Bydliště v těchto dvou krajích by tak mohla v budoucnu mít až jedna třetina obyvatel Česka, když aktuálně je to čtvrtina,“ doplňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Predikce vývoje počtu obyvatel v krajích ČR
Zdroj: ČT24

V Plzeňském kraji by mohl být počet obyvatel o šest procent vyšší než na počátku letošního roku, v Jihomoravském kraji to bude o dvě procenta více. Třetím nejlidnatějším krajem by se již na počátku roku 2022 měla stát místo Moravskoslezského kraje jižní Morava, v žebříčku krajů by si měly časem polepšit i kraje Plzeňský, Pardubický a Liberecký.

Směrem dolů by kromě Moravskoslezského kraje sestoupily také kraje Jihočeský, Olomoucký, Vysočina a Zlínský.

Stárnout bude celé Česko

Přirozenému úbytku obyvatel, kdy zemře více lidí, než se narodí, potom budou v příštích dekádách čelit všechny kraje. Jedinou výjimkou je Praha, kde statistici predikují přirozené přírůstky až do roku 2060. Nejvýraznější přirozený úbytek populace čeká Moravskoslezský a Ústecký kraj. Stěhováním obyvatel z jiných krajů ale mohou přírůstky obyvatel udržet či dokonce zvýšit.

Naopak v hlavním městě se kvůli stěhování mezi kraji předpokládá pokles populace o 90 tisíc, celkový migrační přírůstek v metropoli obstará zahraniční stěhování.

V celém Česku bude pokračovat ve všech krajích stárnutí obyvatelstva, vzroste průměrný věk obyvatel i zastoupení seniorů v populaci. „Zatímco na počátku roku 2019 se průměrný věk obyvatel v krajích nacházel v rozmezí 41,2 až 43,1 let, na konci projekce v roce 2070 jej lze očekávat v jednotlivých krajích o čtyři až šest let vyšší,“ popisuje vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Nejmladší skladbu obyvatel by měly nadále mít Středočeský kraj a Praha, dále kraj Jihomoravský a oproti současné situaci i Plzeňský kraj. Nejstarší by zůstala populace Zlínského a Moravskoslezského kraje.