Strany SPOLU debatují o kolektivní kandidátce do eurovoleb. S rozhodnutím se čeká na ODS

Události: Strany SPOLU debatují o kolektivní kandidátce do eurovoleb (zdroj: ČT24)

Zástupci koalice SPOLU, vítěze posledních sněmovních voleb, stále nevědí, zda bude spolupráce pokračovat i pro volby do Evropského parlamentu. Kolektivní kandidátku odmítá přinejmenším část ODS. Vyjednávání pokračují.

O tom, jestli bude chtít jít koalice společně do eurovoleb, chtěl mít premiér a šéf ODS Petr Fiala jasno do konce září. „Ještě potřebujeme nějaký čas, než si budeme všichni v koalici SPOLU definitivně jisti, jakou cestou je správné jít,“ řekl nyní.

S rozhodnutím se podle informací ČT čeká právě na ODS. Strana vidí problém například v tom, že je v jiné evropské frakci než lidovci s TOP 09. „Projekt SPOLU na domácí scéně je cenný, chceme ho udržet. Ale v evropské politice se naše názory liší, volby do Evropského parlamentu mají jiný charakter a jít do nich spolu by naopak mohlo značku SPOLU nenávratně poškodit,“ uvedl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

S tím ale nesouhlasí šéfové ostatních koaličních stran. „Vidím jako velké ohrožení to, kdyby koalice SPOLU nekandidovala ve volbách do Evropského parlamentu. Přinese to jednoznačně složitější situaci. A může to potom znamenat i velké ohrožení toho, že by koalice SPOLU nemusela potom kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny,“ varoval ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je pro zachování společného postupu v eurovolbách. „Za mě by bylo lepší značku SPOLU ukazovat i jakékoliv další volbě než jenom ve sněmovní, to znamená pokračovat právě v evropských volbách,“ řekla.

Piráti a STAN už mají lídry

Možnost spolupráce lidovcům i TOP 09 nabídlo už na jaře hnutí STAN. Kladnou odpověď ale nedostalo. A tak pracuje na samostatné kandidátce – v čele s Janem Farským a Danuší Nerudovou. „Pořád jednají a my nemůžeme čekat donekonečna, jak se rozhodnou. My prostě pracujeme na našem programu,“ podotkl Farský.

O čele kandidátky už mají jasno i Piráti. „Zvolili jsme tu první pětku v celostátním hlasování,“ sdělil ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš s tím, že post lídra kandidátky obhájil Marcel Kolaja.

Opoziční ANO a SPD o svých kandidátkách ještě vedou debaty. „Máme návrhy od jednotlivých krajských organizací, ale o lídrovi rozhodneme v nejbližších týdnech,“ avizoval šéf ANO Andrej Babiš.

„Chtěli bychom sjednocovat politické subjekty s podobným programem a oslovila nás Trikolora, takže to je ten počátek,“ uvedl poslanec SPD Radovan Vích.

Se startem hlavní části kampaně strany počítají na jaře. Volby jsou v červnu.