Se snižováním spotřeby energií pokračovali Češi i v prvních měsících letošního roku, ukazují data

Češi pokračují v úsporách při spotřebě plynu a elektřiny i letos. V prvním čtvrtletí zatím plynu využili o 13,3 procenta méně než o rok dřív, celkově se jedná o úspory větší než 27,3 terawatthodiny (TWh). Zhruba o pět procent oproti loňsku zatím klesla i spotřeba elektřiny. Vyplývá to z dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Spotřeba energií klesala už v loňském roce.

Pokles spotřeby plynu je podle dat úřadu patrný zatím v každém kalendářním měsíci. Nejvýraznější rozdíl byl v lednu, kdy Češi omezili využití plynu oproti loňskému začátku roku téměř o pětinu. Vliv měla kromě mírně teplejšího počasí také skutečnost, že spotřeba začala v loňském roce výrazněji klesat až po únorovém zahájení ruské plnohodnotné invaze na Ukrajině.

I v dalších měsících ovšem omezování spotřeby letos pokračuje. Například v březnu, kdy byla průměrná teplota o 1,3 stupně vyšší než loni, činí meziroční pokles spotřeby 15,5 procenta. Po očištění od vlivu počasí a paroplynové elektrárny Počerady jsou úspory 8,3 procenta, vyplývá z dat úřadu.

Češi nadále šetří i s elektřinou. ERÚ má zatím dostupná data za první dva měsíce letošního roku, v obou se meziročně spotřeba rovněž snížila. Do konce února zatím bylo spotřebováno přes 10,74 TWh elektřiny, což je v průměru asi o pět procent meziročně méně.

Ještě výrazněji je letošní omezení spotřeby energií v Česku patrné v porovnání s dlouhodobým průměrem z let 2017 až 2021. Z dat serveru Amper Meteo vyplynulo, že spotřeba elektřiny z letošního března je po očištění od vlivu počasí oproti dlouhodobému průměru skoro o sedm procent nižší a u plynu nižší o 17,4 procenta.

Pokračuje tak trend z loňského roku, kdy především v důsledku rostoucích cen energií Češi omezovali využití základních energií. Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně klesla téměř o čtyři procenta na 73,66 TWh. Loňská spotřeba plynu v Česku pak byla nejnižší za posledních osm let. Celkově ho Češi spotřebovali 7,544 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o pětinu méně, oznámil už dříve ERÚ.