Pokud zmizí podpora Ukrajině, je ohrožena demokracie, varovali Lipavský a Mičánek

Události, komentáře: Ministr zahraničí Jan Lipavský a brigádní generál v záloze František Mičánek (zdroj: ČT24)

V podpoře Ukrajiny proti ruské vojenské agresi je třeba pokračovat, a to jednotně jak v rámci Česka, tak Evropské unie i širšího Západu. Shodli se na tom v Událostech, komentářích Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a brigádní generál v záloze František Mičánek. Ten dodal, že válka také poukázala na problémy v české armádě a nutnost zvýšení jejího financování.

Česko by podle Lipavského mělo jako předsednická země Evropské unie pomáhat Ukrajině v několika směrech zároveň – v obraně, s přípravami na zimu, přiblížení k evropské integraci a v obnově země. Z hlediska vojenské pomoci podle Mičánka Česko dělá, co může. „Myslím si, že na velikost naší armády to bylo maximum, které jsme mohli uvolnit,“ okomentoval české dodávky zbraní.

Válka měla podle něj vliv i na českou armádu, jelikož akcentovala problémy, se kterými se dlouhodobě potýká, a ukončila tak debaty o jejím rozpočtu. „Zkrátka ty dvě procenta jsou minimem, které budeme muset investovat,“ řekl.

Ukrajinský konflikt také ukazuje, že i armáda vybavená starší technikou se může úspěšně bránit, pokud má dostatečné množství záloh a dobře připravenou mobilizaci. „To je to, co by v brzké době měla Armáda České republiky otevřít a začít diskutovat,“ dodal. 

Mičánek: Pokud padne podpora, padne i Ukrajina

Oba hosté pořadu Události, komentáře zdůraznili důležitost politické jednoty v nastalé situaci. „Můžeme vést nějaké domácí politické půtky, ale v situaci, kdy se přes nás převalí takováto velká geopolitická vlna, svoboda a demokracie tady prostě nebude,“ řekl ministr zahraničí s tím, že jeho slova míří především na opozici.

Podle Mičánka se nezdá, že by se konflikt blížil ke konci, a zmínil v této patové situaci důležitost soudržnosti také v rámci Evropské unie a Severoatlantické aliance. „Pokud tato podpora padne, tak padne Ukrajina a s ní věrohodnost celého západního světa,“ řekl závěrem.

Řeči o terorismu

Debata se dotkla také slovní potyčky kolem smrti Darji Duginové. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) po ní napsala, že nedokáže cítit lítost nad skonem někoho, kdo vyzýval k vyhlazení sousedního národa. Ruský velvyslanec při OSN Černochovou následně nařknul z podpory terorismu.

To byla podle Lipavského drzost. Darja Duginová podle něj patřila ke špičce extremistického hnutí. „Z ruské strany nemohou zaznívat na adresu České republiky tato nesmyslná a vylhaná obvinění, když Rusko samo používá teroristické metody na Ukrajině,“ rozohnil se ministr zahraničí.

Podle Mičánka byla zpráva cílena hlavně na ruské publikum. Politici a novináři by si podle něj měli v této situaci více uvědomovat, že každý jejich komentář může být zneužit druhou stranou. „Rusko je mistrem v informačních manipulacích,“ dodal.