Pojišťovny dají na zdravotní péči skoro 430 miliard, peníze navíc mají jít hlavně na tu lůžkovou

Na zdravotní péči vydají zdravotní pojišťovny příští rok 427 miliard korun, meziročně o víc než pět procent více. Peníze navíc půjdou hlavně na lůžkovou péči. Schodek 12 miliard korun zaplatí pojišťovny ze zbytků svých fondů vytvořených do roku 2019. V tiskové zprávě o tom informovali zástupci Svazu zdravotních pojišťoven ČR. Své zdravotně pojistné plány, které jsou vlastně rozpočtem, pojišťovny schválily na konci listopadu.

Pro letošek se počítalo s výdaji na zdravotní péči ve výši zhruba 405 miliard korun, podle prezidenta svazu Ladislava Friedricha se za posledních pět let zvýšily náklady veřejného zdravotnictví skoro na dvojnásobek. „Při potenciálu a vývoji české ekonomiky jsou náklady určené úhradovou vyhláškou na hranici toho, co si můžeme jako země dovolit. Navíc za cenu čerpání rezerv pojišťoven, tedy deficitu, a dalšího navyšování plateb ze státního rozpočtu za takzvané státní pojištěnce,“ uvedl Friedrich.

V letech 2020 a 2021 se výdaje zvýšily i vlivem covidu-19. „Ale v podstatě už v systému zůstaly. Pro další roky už dotace z fondů skončí a bude potřeba hledat systémově řešení tak, aby výdaje rostly udržitelným tempem,“ dodal Friedrich. Disponibilní zůstatky na fondech pojišťoven by příští rok měly klesnout pod pět miliard . V roce 2019 se přitom pohybovaly mezi 25 a 30 miliardami korun.

Lůžková péče má spolknout více než polovinu výdajů

Lůžková péče má příští rok dostat 240 miliard korun, tedy více než polovinu výdajů na zdravotní péči a meziročně o 17 miliard více. Ambulantní péči plánují pojišťovny poslat 113,5 miliardy korun, což je nárůst oproti letošku asi o tři procenta. Přesnější analýzu ale podle svazu komplikuje to, že v letošním roce dostali poskytovatelé mimořádné kompenzace, které byly hrazené z různých zdrojů.